Hernádi Zsolt egy Mexikóban készült fotóval illusztrálta, hogy Magyarországon zacskóba tankolnak

2022. március 11. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk a megjelenés után frissült a reakciókkal.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a csütörtök esti kormányinfón egy Mexikóban készült fotóval illusztrálta, hogy állítása szerint Magyarországon az elmúlt napokban még zacskóba is tankoltak a pánikvásárlók – írja az álhíreket ellenőrző Urbanlegends.hu.

A csütörtök este fél tízkor tartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolttal együtt jelentette be, hogy:

  • A kormány továbbra is fenntartja a benzinárstopot.
  • Literenként 20 forinttal csökkentik az üzemanyagok jövedéki adóját.
  • Visszaszorítják a benzinturizmust.
  • Kormányzati utasításra a rendőrök vadászni fognak a rémhírterjesztőkre.

Hernádi olyan fotókkal is készült a sajtótájékoztatóra, amelyekkel az árstop „visszaélésszerű használatát” kívánta illusztrálni. Például vitt magával egy képet, amin az látható, hogy valaki egy nejlonzacskóba tankol.

„…van itt nálam egy olyan fotó, ahol nejlonzacskóba tankolták az üzemanyagot. Érdemes megnézni egyébként, mert egészen döbbenetes” – mondta Hernádi, majd a sajtótájékoztató egy későbbi pontján, az ellátással kapcsolatos álhírekre reagálva azt mondta:

„Itt egy elrettentő példa.”

Majd felemelt egy képet, amit aztán körbeadott a sajtó megjelent képviselőinek. Bár nem kizárt, hogy Magyarországon is előfordult olyan, hogy valaki zacskóba tankolt, a Hernádi Zsolt által bemutatott fotó biztosan nem Magyarországon és nem is mostanában készült.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a március 10-i kormányinfón – Fotó: Telex
Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a március 10-i kormányinfón – Fotó: Telex

Ez a zacskós kép valójában 2019-ben, Mexikóban készült, és a Quintana Roo Hoy nevű újságban jelent meg először. A fotó tavaly nyáron amerikai tényellenőrző oldalakon is feltűnt, amikor egy ottani benzinvásárlási pánik apropóján kezdett el újra terjedni.

Elnézést kért a MOL

Később reagált a MOL is a hírre. Azt írják, az elmúlt időszakban számtalan képet kaptak kollégáiktól a töltőállomások leterheltségéről és az autósok időnként meghökkentő és veszélyes üzemanyagtöltési szokásairól. „Sok esetben olyan tartályokba, kannákba töltöttek üzemanyagot, és vitték magukkal, amelyek baleset-, sőt életveszélyes helyzethez vezethetnek” – írják.

„A képek közé – a legnagyobb körültekintésünk ellenére is – bekerülhettek olyan fotók, amelyek nem Magyarországon készültek, emiatt elnézést kérünk.”

Ez azonban nem változtat szerintük azon, hogy a töltőállomásaikon a napokban az átlagoshoz képest akár háromszoros is volt a forgalom és a vásárlások között elszaporodtak a veszélyes, nem erre hitelesített eszközökbe történő tankolások. „Mindannyian azon dolgozunk, hogy ez a helyzet a lehető leghamarabb megoldódjon, ehhez mindenkitől türelmet és együttműködést kérünk”.

A Momentum feljelentést tett, a Jobbik bocsánatkérést vár

A Momentum feljelentést tesz Hernádi Zsolt ellen. Arra kérik a hatóságokat, vizsgálják meg, hogy a MOL elnök-vezérigazgatójának kijelentései kimerítik-e a rémhírterjesztés tényállását. „Álláspontunk szerint Hernádi Zsolt nagy nyilvánosság előtt osztott meg olyan információkat, amelyek a benzinellátás nehézségére utalnak” – áll a párt közleményében.

„Ahogy a koronavírus idején, a rémhírterjesztéssel kapcsolatos intézkedés nyilvánvalóan most is az igazságot feltáró újságírók, civilek, ellenzékiek ellen irányul. De azért reméljük, saját magukra is érvényesnek tekintik ezt a jogszabályt” – írja Facebook-oldalán a Momentum szóvivője, Tompos Márton.

Tévedése beismerésére és bocsánatkérésre szólítja fel a MOL elnökét a Jobbik. A párt szerint Hernádi Zsoltnak a kampány helyett sokkal inkább a hazai üzemanyaghiány megoldásában kellene jeleskednie, és igazolni alkalmasságát.

„Amellett, hogy erre a Kreml háza táján is megnyalják a tíz ujjukat, mi ez, ha nem »stratégiai« pánikkeltés?” – fogalmaznak közleményükben. „Orbán országos cimboráját, az Interpol által körözött bűnözőt, akit éppen a maffiakormány feje védett meg a börtöntől – tehát lekötelezett – láthatólag szándékos pánikkeltésre használják, és segítségével szándékosan traumatizálják a közvéleményt. Hogy majd egy barbatrükkel »nyugodt erőnek« tűnjenek, és a nagy megmentők szerepében tetszelegjenek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!