Alkotmányjogi panaszt nyújtott be a kormány, miután a Kúria elmarasztalta az ellenzék ellen kampányoló hírlevelét

2022. március 10. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a kormány nevében az Alkotmánybíróságon támadta meg a Kúria végzését, amely jogerősen megállapította, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ február 24-i hírlevelével megsértette a választási eljárásról szóló törvényt – írja az Index.

A kormány nem ért egyet a Kúriával

A kormány először február 24-én küldte ki az info@kormany.hu címről az ukrán helyzetre reagáló hírlevelét, melyben többek közt az a mondat is szerepelt, hogy „éppen ezért felelőtlennek tartjuk, és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére.” Mint azt szerdán a Telex is megírta, a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság határozatát megváltoztatva úgy ítélte meg, hogy a kormány megsértette a választási törvényt azzal, hogy a hírlevélben az ellenzék ellen kampányolt. Emiatt feljegyeztek 40 ezer forint eljárási illetéket az államnak, ami ellen jogorvoslatnak nincs helye.

A kormány viszont nem hagyta annyiban a dolgot, az Alkotmánybíróság hivatalos honlapján elérhető leirat szerint március 8-án a Miniszterelnöki Kabinetiroda alkotmányjogi panaszt nyújtott be, melyben megtámadta a Kúria határozatát. Az indítványozó álláspontja szerint a Kúria a döntésében meghatározott elvi tartalommal ellentétes döntést hozott azáltal, hogy az ellenzéket a jelölő szervezettel azonosította. Érvelése szerint a Kormány feladata a lakosság tájékoztatása a szomszéd országban zajló fegyveres konfliktusokhoz kapcsolódó kormányzati álláspontról, amelynek célja az állampolgárok megnyugtatása.

Úgy gondolják, hogy a kiküldött hírlevél a Kormány döntéseit, intézkedéseit és álláspontját tartalmazta, a választói akarat befolyásolására nem volt alkalmas.

Az indoklásban az is szerepel, hogy a hírlevélnek az előzetesen önkéntes hozzájárulást adó polgárok számára történő megküldésével a Kormány a kormányzati tájékoztatási kötelezettségének tett eleget, tevékenysége nem ment túl azon a követelményen, mely szerint a kormányzati kommunikációs szervtől kampányidőszakban elvárható, hogy a kormányzati tevékenységről szóló tájékoztatása egyértelműen elkülönüljön a jelölőszervezetek alkalmasságát vitató, tevékenységet minősítő kampánytól. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint a Kúria végzése sérti a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogát, valamint a demokratikus tájékoztatáshoz fűződő alapjogát. Az Alkotmánybíróság honlapján elérhető információk szerint az ügyet pénteken tárgyalja majd a szervezet 1. öttagú tanácsa.

A friss hírlevélből eltűnt az ellenzékizés

Érdekes adalék, hogy a kormány csütörtökön kiküldött hírlevelében már nem nevesítik azokat az illetőket, akik „az energiaszektort is bevonnák a szankciók körébe” illetve „a paksi atomerőműre, illetve annak bővítésére is kiterjesztenék a szankciókat.” Ugyanakkor továbbra is félreérthetetlenül utalnak politikai ellenfeleikre, hiszen az ellenzék szerdai kormányprogram-bemutatóján is elhangzott, hogy szerintük Paks II.-t le kell állítani.

Rogán Antal minisztériuma korábban is megsértette már a választási törvényt, amikor az oltáshoz megadott címre az oltásra jelentkezőknek olyan üzenetet küldött, amiben azzal vádolták az ellenzéket, hogy katonákat és fegyvereket küldene Ukrajna területére és veszélyeztetné az ország gázellátását és a rezsicsökkentést. A Kúria ekkor is megállapította a választási eljárásról szóló törvény esélyegyenlőségre és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó elveinek megsértését. A minisztérium azzal védekezett, hogy az üzenetet nemcsak az oltásra feliratkozók kapták meg, hanem mindenki, aki feliratkozott a kormányzati hírlevelekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!