Kúria: A kormány megsértette a választási törvényt azzal, hogy koronavírus-hírlevelében az ellenzék ellen kampányolt

2022. március 9. – 20:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Kormányzati Tájékoztatási Központ február 25-én az info@kormany.hu e-mail címről kiküldött hírlevele megsértette a választási törvényt azzal, hogy az ellenzék ellen kampányolt benne, írta meg a 444.

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság határozatát megváltoztatva állapította meg a törvénysértést, ugyanis a hírlevélben szerepelt az alábbi mondat:

„Éppen ezért felelőtlennek tartjuk és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére”

Emiatt feljegyeztek 40 ezer forint eljárási illetéket az államnak, ami ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Rogán Antal minisztériuma már korábban is megsértette a választási törvényt, amikor az oltáshoz megadott címre az oltásra jelentkezőknek olyan üzenetet küldött, amiben azzal vádolták az ellenzéket, hogy katonákat és fegyvereket küldene Ukrajna területére és veszélyeztetné az ország gázellátását és a rezsicsökkentést.

A Kúria ekkor is megállapította a választási eljárásról szóló törvény esélyegyenlőségre és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó elveinek megsértését. A minisztérium azzal védekezett, hogy az üzenetet nemcsak az oltásra feliratkozók kapták meg, hanem mindenki, aki feliratkozott a kormányzati hírlevelekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!