Nem lesz oroszok által épített Paks II., legalábbis a DK szerint

2022. március 2. – 16:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt egy hétben az Ukrajnát ért orosz agresszió zárójelbe tette az elmúlt 12 év magyar külpolitikáját, és ez érinti Paks II.-t is – mondta Rónai Sándor DK-s képviselő.

Az ellenzéki párt szerint két egyértelmű okból nem fog megvalósulni a projekt úgy, „hogy Magyarországot évtizedekre az oroszoknak adósítsák el”. (Tehát a párt nem azt állítja, hogy nem lesz Paks II., hanem hogy az vált most rendkívül kétségessé, hogy az oroszok valósítják-e meg a projektet.) Rónai szerint a Fidesz-kormány azért nem tudja az orosz Roszatommal megépíttetni a több ezermilliárdba kerülő, gigantikus orosz hitelből finanszírozott új atomerőművet, mert

„Az tehát biztosnak tűnik, hogy nem lesz Paks II., orosz részvétellel legalábbis biztosan nem, a kérdés csak az, a magyar kormány mikor ismeri el az évtizedes kudarcot” – mondta Rónai.

Itt írtunk arról, mi lehet Paks II. sorsa az Oroszországot sújtó szankciók árnyékéban. A magyar kormány a teljes hazai villamosenergia-rendszert a paksi bővítés köré szervezi egy évtizede, ezért igen kellemetlen lenne számára a projekt elúszása. Márpedig ezen a ponton nem lehet kizárni, hogy Ukrajna orosz inváziója miatt a Roszatom uniós beruházásainak befellegzett, különösen, mert Magyarországon kívül ez nem fájna más uniós tagállamnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!