Két napra leáll a magyar Sberbank működése, mert az anyavállalat csődöt jelenthet a szankciók miatt

2022. február 28. – 00:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a Magyar Nemzeti Bank a magyar Sberbanknál a pénzintézet kérésére, írja az MNB közleménye. Emiatt hétfőn és kedden a bank ügyfelei nem tudnak számlaműveleteket indítani, bankkártyájukat azonban továbbra is használhatják, és a számlájukra is érkezhet pénz.

A két szünnapra azért van szükség, mivel az EU szanálási szervezete, az Egységes Szanálási Hatóság bejelentette: komoly fizetőképességi problémák jelentkeztek a magyar bank tulajdonosánál, az ausztriai székhelyű Sberbank Europe AG-nál. Az MNB közleménye szerint az orosz Szberbank közép-európai leányvállalata „várhatóan nem tudja teljesíteni tartozásait”, így fizetésképtelenné válhat az orosz-ukrán háború hatása miatt.

A Sberbank egyik magyar fiókja Újpesten – Fotó: Róka László / MTVA
A Sberbank egyik magyar fiókja Újpesten – Fotó: Róka László / MTVA

A jegybank a helyzet miatt hétfőn és kedden áttekinti a magyar Sberbank működését, állapotát, és döntést hoz a bank további sorsáról, figyelembe véve a pénzügyi piac és az ügyfelek érdekeit.

„A bankszünnapok időszakában az ügyfelek változatlanul tudnak tranzakciókat kezdeményezni bankkártyájukkal, illetve számlájuk is tud beérkező tételeket fogadni. Így a mindennapi élethelyzethez szükséges források rendelkezésükre állnak. Számlaműveleteket azonban nem tudnak kezdeményezni”

– írja a közlemény. A jegybank és a Sberbank folyamatos tájékoztatást nyújt az ügyfeleknek a honlapjaikon, valamint a Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban. Az MNB hangsúlyozza azt is, hogy a mostani események nincsenek hatással a többi magyarországi bank működésére.

Tavaly novemberben írtunk még arról, hogy az orosz Szberbank megválna a közép-európai leányvállalatától, aminek keretében egy vajdasági milliárdos venné meg a Sberbank Europe AG-t. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a szerb Miodrag Kostić AIK bankja mégsem tudta megszerezni a bankcsoportot, holott ambíciózus tervei voltak az új tulajdonosnak a háború előtt. Arról, hogy mi lehet a sorsa az orosz vagy ukrán érdekeltségű cégeknek Magyarországon a háború kitörése után, itt írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!