Az erős ragasztó és a jóakarat tartja a helyükön a budapesti miniszobrokat

2022. február 21. – 19:39

Az erős ragasztó és a jóakarat tartja a helyükön a budapesti miniszobrokat
Plank Antal a budapesti Madách téren – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hat újabb budapesti helyszínen tűnnek fel miniszobrok február második felében. Plank Antal szobrász új művei elsősorban a járvány miatt leszűkülő személyes kapcsolatokról, digitális csatornákra terelődött kommunikációról szólnak.

Ketten jógáznak a laptop előtt, nagyszülők videócsetelnek a kiránduló gyerekekkel, apa repteti az új drónt – a többi közt ilyen mindennapi, de a járvány elmúlt két évében sokkal gyakoribbá vált élethelyzeteket ábrázolnak Plank Antal szobrász miniszobrai, amik február második felében tűnnek fel Budapest közterületein.

„A miniszobor jó alternatívája az életnagyságú szobrok állításának, mert méreténél fogva nem szól bele a köztér arculatába, de nincs is nagy politikai vita az elhelyezésükről”

– mondta lapunknak Plank Antal lapunknak. A szobrászt egy telekommunikációs cég kereste meg, hogy készítse el a miniszobrokat. A fő téma a digitalizáció és a személyes kapcsolatok alakulása volt, de másban nem kötötték meg a kezét.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A helyszíneket úgy választották ki, hogy jelentősebb gyalogos forgalom legyen rajtuk, biztosítva a lehetséges közönséget, így szobrok többek közt a Deák térnél, a Madách téren, a Fény utcai piacnál, vagy a Dohány utcai zsinagóga közelében, valamint egy még nem ismert helyen jelennek meg. A miniszobrokat szívesen fogadták a területek tulajdonosai, az önkormányzatok, vagy a piacigazgatóság.

Az egyik szobor kihelyezésénél a Fény utcai piacnál ott voltunk, többen is megálltak érdeklődve. Egy idősebb járókelőnek annyira tetszett a mobilon videócsetelő nagyszülők témájú miniszobor, hogy beszélgetésünk közben lefotózta a telefonjával, hogy otthon megmutassa a feleségének. Kicsit aggódva kérdezi Plank Antaltól: nem tart attól, hogy valaki lefeszegeti majd?

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A szobrász megnyugtatja, hogy az erős ragasztó és az emberek jóakarata a biztosíték arra, hogy a miniszobrok ottmaradnak a helyükön. Persze, ebben a köztéri megjelenési formában benne van, hogy valakinek nem fog tetszeni és tönkreteszi, de ha ettől félne, nem készítene miniszobrokat, teszi hozzá.

Plank Antal korábbi munkáival kapcsolatban csak pozitív tapasztalatokról tud beszámolni: mind a Széll Kálmán téren kihelyezett negyven miniszobor, mind a kőbányai Újhegyi sétány különböző pontjaira kitett negyven társuk megvan még hiánytalanul. Az látszik fényükből, hogy emberkezek fogdossák, simogatják őket, de még nem bántották egyiket se, sőt a Széll Kálmán térre már miniszobor megtaláló túrát is szerveztek már.

Bronzból készült csigaszobrok egy virágágyás szélén a Széll Kálmán téren – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Bronzból készült csigaszobrok egy virágágyás szélén a Széll Kálmán téren – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az anyag a hat új szobornál teljesen más, mint a korábban használt réz: ezek a miniszobrok a fő témához jobban passzoló technológiával, 3D-s nyomtatással készültek, kemény, strapabíró ipari műanyagból (poliamidból). A színük is változó, mint a szobrász elmondta, vidám, kedves színeket keresett hozzájuk.

Kérdésre Plank Antal azt mondta, hogy a miniszobor-állítás kezd divattá válni Budapesten. Ismeri „konkurenciáját”, Kolodko Mihály műveit is, bár személyesen csak párszor találkoztak. Nincs köztük rivalizálás, elég nagy ez a város a miniszobroknak, teszi hozzá mosolyogva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!