Bojár Gábor szerint ha a Fidesz nyert volna 2002-ben, be sem lépünk az Unióba

2022. február 21. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

„Valószínűleg stadionépítésben nagyon eredményesek a magyar vállalkozók, és óriási számokat lehet felmutatni ebben, de kérdés, hogy ez mennyit ér” – mondta Bojár Gábor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Bojár a Márki-Zay-féle gazdasági csapat egyik, a nyilvánosságban is megjelent tagja, aki elsősorban a vállalkozástámogatási politika kidolgozásáért felel.

Bojár szerint Magyarországnak hatalmas lehetőséget jelent az informatikai forradalom, mivel Magyarország matematikai nagyhatalom, a világban is elismernek minket annak. És ráadásul a matematikusok itt érték el a nagy eredményeiket, nem kellett külföldre menni hozzá. „Ez benne van a génjeinkben” – fogalmazott Bojár. Szerinte az informatika korában ez hatalmas érték, amit két dologgal lehetne kiaknázni: az egyik, hogy hatalmas erőfeszítést és pénzt kell tenni az oktatásba, a másik, hogy véget kell vetni a haveri kapitalizmusnak, hogy azok győzzenek a piacon, akik a legalkalmasabbak.

Bojár korábban többször is beszélt, írt arról konkrétan, hogy Orbán Viktor kiléptetné az országot az Európai Unióból, most néhány napja a Válasz Online-ra írt egy vitairatot arról, hogy annál is rosszabb történt: „belülről verjük szét az uniót, orosz és kínai érdekeket szolgáló trójai faló vagyunk”. A téma kapcsán Bojár újra elmondta, hogy szerinte nagyon őszinte mondata volt Orbánnak, amikor arról beszélt, hogy az Unión kívül is van élet, és véleménye szerint, ha 2002-ben nyert volna a Fidesz a választáson, talán be sem léptünk volna az Unióba. 2016 körül Orbán azt mondta, az a különbség a Jobbik és a Fidesz között, hogy a Jobbik kilépne az Unióból, míg a Fidesz azt gondolja, hogy gazdasági érdeke bent maradni – idézte Bojár Orbánt, és hozzátette, hogy most épp már azt provokáljuk ki, hogy a pénz se jöjjön.

A jogállami mechanizmus miatt felfüggesztett kifizetésekről azt mondta, hogy valójában itt azért nem jön a pénz, mert a magyar kormány korrupt módon használja fel azt. Ehhez képest szerinte Márki-Zay Péter már Hódmezővásárhelyen is bizonyította, hogy lehet korrupció nélkül vezetni egy várost. Ha pedig a korrupciót felszámoljuk, akkor a tiszta verseny több teljesítményt hoz ki az országból, és szerinte az a több ezer milliárd, ami az Unióból érkezik, az másodlagos lehetne ahhoz képest, amire egy tiszta versenyben ez az ország képes lenne.

A beszélgetésben szóba került a nap híre is, hogy Iványi Gábor és egyháza, valamint civil szervezete mellett demonstrált az ellenzék a józsefvárosi Dankó utcában, ahol a hatóságok iratokat és számítógépeket foglaltak le egy több mint félnapos razzia után. Bojár azt mondta ezzel kapcsolatban:

„Nem lep meg, Iványi Gábortól félnek.”

Az előválasztáson győztes Márki-Zay Péternek minden területre saját, önkéntes szakértői csapata van, akik segítenek becsatornázni az elképzeléseit a hatpárti egyeztetés folyamatába. A gazdaságpolitikai fejezetről Király Júliával, az MNB volt alelnökével, Bod Péter Ákos volt jegybankelnökkel és Bojár Gábor üzletemberrel beszélgettünk január elején, ezt itt olvashatja bővebben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!