Király Júlia kiszállt Márki-Zay kampányából Róna Péter jelölése miatt, akit ő egy „huncut pici gazember”-nek tart

2022. február 19. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az ATV információ szerint kiszállt a nyilvános kampányból az ellenzéki miniszterelnök-jelölt Márki Zay Péter gazdasági tanácsadója, Király Júlia. Az MNB volt alelnöke azon akadt ki, hogy az ellenzék azt a Róna Pétert jelölte köztársasági elnöknek, aki korábban hevesen támadta és a devizahitelelek egyik fő felelősének nevezte Király Júliát. Király szerint Róna egy „huncut pici gazember”.

Az ATV információi szerint Király Júlia hétfőn küldött egy levelet Márki-Zaynak és a hat együttműködő ellenzéki párt gazdaságpolitikusainak, melyben visszalépett további kampányszereplésektől. Király, aki 2013-ig bezárólag hat évig volt a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, ősszel lett Márki-Zay gazdaságpolitikai tanácsadója, ő koordinálta a miniszterelnök-jelölt gazdasági szakértői munkacsoportját, ebben a minőségében a Telexnek is ismertette elképzeléseit. Politikai szerepvállalása miatt októberben a K&H brüsszeli anyabankjában viselt igazgatósági tagságáról is lemondott, azt állította, hogy a kormány figyelmeztető üzenetet küldött miatta a KBC vezetésének.

Király a 2008-as gazdasági válság időszakában is az MNB második embere volt, a devizahitelek tömeges bedőlése után őt is bírálták, amiért a banki szféra a kliensek számára világosan érthető tájékoztatás nélkül engedte a könnyű, de kockázatos hitelek felvételét. Egyik rendszeres kritikusa az a Róna Péter közgazdász volt, akit a héten némi meglepetésre köztársasági elnöknek jelölt az ellenzék. A várakozásokkal ellentétben, a Jobbik tiltakozása miatt választották Iványi Gábor helyett a Londonban élő Rónát (erről Iványi reakcióját itt olvashatják), akit végül a korábban a jelölésétől ódkodó Párbeszéd és Momentum is elfogadott at ATV információi szerint.

Király Júlia a Márki-Zayéknak küldött levelében az ATV szerint súlyos vádakat fogalmazott meg Róna Péter egyetemi és vállalkozói pályafutásával kapcsolatban, és bejelentette, hogy a továbbiakban nem képviseli az egyesült ellenzéket a nyilvánosságban, mert egy esetleges, Rónára vonatkozó kérdésre nem tudna mást válaszolni, mint hogy az ellenzéki államfőjelölt egy

„huncut pici gazember”.

Király Júlia a portál szerint nem akarta nyilvánosságra hozni a döntését, „egyszerűen mostantól nem fogok ráérni” – fogalmazott a levelében. Hogy ki szivárogtatta ki végül a levelet az ATV-nek, nem derül ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!