Polgármesterek sora törvénytelenül vehetett fel tiszteletdíjat egy salátatörvénybe csomagolt tilalomnak köszönhetően

2022. február 18. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

Egy salátatörvénybe rejtet” tilalom miatt polgármesterek sora törvénytelenül vehetett fel tiszteletdíjat a különböző cégtisztségeik után – írja a Hvg360.

Tavaly május elsejétől megváltoztak az önkormányzati törvényben lefektetett összeférhetetlenségi szabályok. Eszerint a 3000 lakosúnál nagyobb települések főállású vezetői csak úgy viselhetnek személyes közreműködést nem igénylő céges tisztséget (például felügyelőbizottsági tagságot), ha ezért nem fogadnak el díjazást. Ha valaki mégis pénzt kapott ilyen munkáért, akkor 30 napja volt, hogy bejelentse és megszüntesse az összeférhetetlenséget. Ha ezt nem tette meg, akkor méltatlansági eljárás indulhat ellene, aminek a kimenetele akár a mandátuma elvesztése is lehetne.

A Hvg cikke szerint a tiltást szinte senki sem vette észre, sem a kormánypárti, sem az ellenzéki városvezetők, akik így továbbra is felvették a díjaikat, és emiatt tömegesen kerültek törvénytelen helyzetbe.

Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere emiatt le is mondott a felügyelőbizottsági elnöki tisztségéről a Kisfaludy 2030 Nonprofit Zrt.-ben, miután a jegyző figyelmeztette, hogy „a jogi helyzet nem egyértelmű”. Eddig havi 160 ezer forintot kapott ezért a munkáért. Bár az elmúlt fél évben felvette a tiszteletdíját, nem indult ellene méltatlansági eljárás.

Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere havi 225 ezer forintot kapott a Dimenzió Biztosító felügyelő- és auditbizottsági tagságáért 2021 végéig. A Facebook-oldalán azt írta: „Én magam már hetekkel ezelőtt lemondtam a tiszteletdíjamról, sőt, a május óta kapott pénzt egy összegben visszafizettem a biztosítónak.” Csőziket a helyi Fidesz megpróbálta elmozdítani a polgármesteri posztról, azonban a város képviselő-testülete múlt csütörtökön nem találta méltatlannak, és elfogadták az érvelését, hogy nem szándékosan sértette meg a törvényt. Az érdi polgármester a Facebook-posztjában több fideszes városvezetőre is felhívja a figyelmet, akik felügyelőbizottsági tagok különböző cégeknél.

A helyzet abszurditása, hogy ezt a tilalmat abba a salátatörvénybe írták bele, ami elsősorban a felsőoktatási törvényt módosította az egyetemi vagyonkezelő alapítványok létrehozása miatt. Ennek köszönhetően a nagyobb városok polgármesterei is viselhetnek kuratóriumi vagy felügyelőbizottsági tisztséget az egyetemi alapítványokban, és még pénzt is kaphatnak ezért a feladatért. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét fideszes polgármestere például havi 1,6 milliót vesz fel ilyen címen, Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere pedig másfél milliót. Rajtuk kívül még Veres Pált, Miskolc független polgármesterét választották be ilyen testületbe, de ő ingyen látja el ez a feladatát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!