Orosz stock fotóval illusztrálta a kormány a magyar gyermekek védelméről szóló plakátkampányát

2022. február 12. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

Láthatóan nagyon komolyan veszi a magyar kormány az országgyűlési választás napjára, április 3-ára kitűzött népszavazást, pénteken ugyanis új kampány indult, melyben plakátokon és az interneten is arra buzdítják majd az embereket, hogy a gyermekvédelmi törvény, így a gyermekek védelme érdekében szavazzanak nemmel a népszavazáson. Az akció fő illusztrációjául szolgáló képen ugyanakkor némileg váratlanul nem egy magyar család látható, hanem minden bizonnyal egy orosz, miután az eredeti képet a Shutterstockra feltöltő fotós is orosz nemzetiségű.

Egészen pontosan erről a képről van szó, amit egy Irina Bg nevű felhasználó töltött fel a Shutterstockra, és az oldal tanúsága szerint nagyon népszerű is az ügyfeleik körében. Így aztán érthető, hogy a kormány választása is erre a „Mother with cute daughter portrait huge family studio on white” című képre esett, ahelyett, hogy egy tisztességes, a gyermekét az állítólagos melegpropagandától féltő magyar anyával illusztrálták volna a kampányt. A fotóst egyébként polgári nevén Irina Rjabuskinának hívják, Szentpéterváron él és van egy Instagram-oldala is a stock fotóinak. A családról a nyilvános infók alapján nem igazán derült ki semmi, de valószínűleg oroszok lehetnek, ha már a fotós is Oroszországban él.

Az orosz stock fotók egyébként nagyon népszerűek, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy nemrég az Egységben Magyarország ellenzéki összefogása is egy orosz fotós képét használta fel a kampányvideójához, melyben a lesápolt pénzből felhalmozott Orbán-jéghegy előtt ők jelképezték a megkárosított magyar családokat. Ezt a képet Victoria Borogyinova készítette és a Pexelsről lehet letölteni, méghozzá a kormány által használt képpel ellentétben teljesen ingyen. Tanulság: nincs.

Frissítés

Időközben kicsit tüzetesebben megvizsgáltuk mind a Shutterstock, mind a Pexels licencmegállapodásait, és mint kiderült, ebben mindkét platform esetében szóról szóra ugyanúgy szerepel az is, hogy a vizuális tartalmakat nem lehet politikai célokra, például párt, jelölt, választott tisztviselő, politikai irányelv vagy nézet támogatására, reklámozására, elfogadására felhasználni. Az ennyi alapján nem teljesen világos, hogy az ellenzéki videó és a kormány kampánya sérti-e ezt a pontot – érvelni mindkettő mellett lehetne –, ezért megkérdeztük a Shutterstockot és a Pexelst is, hogy mit gondolnak a dologról. Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Frissítés 2

Hatvani Máté, a Shutterstock magyar és balti hivatalos képviseletének ügyvezetője azt írta, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda tartalmait készítő cégnek a Shutterstockkal (és velük) való megállapodása értelmében korlátlanul használhatják a képeket, akár politikai célra is. Ebben az esetben tehát nem kell azon gondolkodni, hogy a fent idézett pont alapján jogszerű-e a használat, hiszen ebben az esetben az eleve nem érvényes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!