Republikon Intézet: A Fidesz-szavazók többsége is támogatja az euró bevezetését

2022. február 8. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz–KDNP-t támogatók 51 százaléka szerint is be kéne vezetni Magyarországon az eurót, amennyiben teljesülnek ennek feltételei – írja a Népszava a Republikon Intézet friss közvélemény-kutatására hivatkozva.

Az eurózónán kívüli hét EU-tagországban – Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában és Svédországban – végzett kutatás szerint a megkérdezettek döntő többsége úgy gondolja, hogy országuk még nem áll készen az euró bevezetésére. Magyarországon és a többi visegrádi országban a relatív többség szerint tíz éven belül lesznek tagjai az eurózónának, ugyanakkor a megkérdezettek negyede-harmada szerint ez sosem fog bekövetkezni.

Svédországban a legmagasabb azok aránya, akik szerint a svéd korona marad a nemzeti fizetőeszköz, egy 2003-as svédországi népszavazáson a többség az euró bevezetése ellen szavazott.

A magyarok mintegy kétharmada szerint összességében pozitív hatása lenne az euró bevezetésének. Az összehasonlító elemzés szerint a magyarok aggódnak a legkevésbé az euró bevezetését követő áremelkedés miatt, jelentős arányuk szerint a közös valuta stabilizálná az árakat.

A Republikon Intézet a hazai adatok alapján megvizsgálta, hogyan viszonyulnak a magyar válaszadók az euró bevezetéséhez a pártszimpátia alapján. Az eredmények azt mutatják, hogy a Fidesz–KDNP listájára szavazni kívánók többsége is egyetért azzal, hogy Magyarországon be kell vezetni az eurót, amennyiben ez lehetséges. „Mivel az adatfelvétel még a 2022-es kampány előtt történt, így ebben a tekintetben távolodhattak a vélemények a kormánypárti és ellenzéki szavazók között” – jegyzik meg az elemzés készítői.

Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban 2022. február 3-án – Fotó: ANDRE PAIN / AFP
Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban 2022. február 3-án – Fotó: ANDRE PAIN / AFP

Az euró magyarországi bevezetése az ország 2004-es európai uniós csatlakozása óta napirenden van, ám 2010 óta a kormány nem igazán törekedett erre. Matolcsy György jegybankelnök többször is kijelentette már, hogy szerinte az egész EU rosszabbul járt az euróval, és Magyarország felzárkózásának útját is bezárná, ha bevezetnénk. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly azt nyilatkozta, hogy szerinte az euró bevezetése versenyhátrányt okozna, mivel a monetáris politikát a továbbiakban nem határozhatná meg a Magyar Nemzeti Bank.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltjének választási programjában szerepel az euró bevezetése. Márki-Zay azt ígérte, hogy kormányváltás esetén öt éven belül bevezetik az eurót.

Az euró lehetséges magyarországi bevezetéséről, a mellette és ellene szóló érvekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!