Völner Pál kezdeményezte a külügynél, hogy Schadl György diplomata-útlevelet kapjon

2022. február 4. – 16:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Völner Pál kezdeményezte a Külügyminisztériumnál, hogy Schadl György diplomata-útlevelet kaphasson – írja az ATV.

A csatorna Szijjártó Péter külügyminisztert kérdezte arról, hogy a nemrég korrupciógyanúba keveredett bírósági végrehajtói kar elnöke hogyan kapott diplomata-útlevelet.

Szijjártó ezzel kapcsolatban elmondta, hogy tavaly év februárban „kapott egy hivatalos kezdeményezést az igazságügyi miniszter helyettesétől, Völner Pál államtitkár úrtól arra, hogy a kamarai elnöknek állítsanak ki diplomata-útlevelet”.

„Hogyha egy másik minisztérium miniszterhelyettese ilyen kérelemmel fordul hozzánk, akkor én annak eleget szoktam tenni”

– jelentette ki az ATV kérdésére a miniszter. „Eleget tettem ennek a kérelemnek tavaly februárban is, aztán idén januárban pedig visszavontuk a diplomata-útlevelet az ismert okokból” – tette hozzá.

Azt a 444.hu írta meg, hogy Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökénél, Schadl Györgynél diplomata-útlevelet is találtak a rendőrök, amikor november 5-én elfogták a budapesti reptéren. Vallomásában azt mondta, azért kapott ilyen útlevelet a külügytől, hogy a járvány alatt nemzetközi konferenciákra járhasson.

Szintén a 444.hu írta meg, hogy az ügyészségi iratok szerint a diplomata-útlevelek „nem tisztázott eredetűek és indokoltságúak”. Ezért Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselő a Külügyminisztériumhoz fordult válaszokért.

A minisztérium neki is azt a választ adta, hogy az útlevelek kiadását Völner kezdeményezte. Arra a kérdésére azonban nem kapott választ, hogy a dokumentumokat miért csak januárban, két hónappal Schadl letartóztatása után vonták vissza.

A Schadl–Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. A nyomozati jegyzőkönyvek alapján a 444.hu már több korábbi cikkben is megírta, hogy Schadl György a Magyar Végrehajtói Kamara elnökeként az ügyészség szerint rendszeresen adott át korrupciós pénzeket Völnernek, de azt is feltárták, hogy szakmányban intézett el egyetemi vizsgákat is az ismerőseinek, köztük Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak. A Völner-ügyet legutóbb ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!