Egyetlen cégvezető döntése is elég lehetett ahhoz, hogy megakassza a felújított Rác fürdő megnyitását

2022. február 4. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. korábbi vezérigazgatója, Szőke László egy személyben dönthetett arról, hogy 2010 novemberében megfellebbezi a Rác fürdő felújítását, valamint a mellette lévő új hotelt építő projektcég földhasználati jogáról szóló földhivatali bejegyzést – írja a Népszava.

Ezt állítja a volt polgármester, Tarlós István két egykori embere: Bagdy Gábor volt pénzügyi főpolgármester-helyettes, valamint Szegvári Péter, Tarlós jogi tanácsadója, akiket a budapesti korrupciógyanús ügyeket vizsgáló fővárosi bizottság szerdai ülésén hallgattak meg a Rác fürdő ügyében.

Bagdy és Szegvári egyébként a vizsgálóbizottságnak is tagjai, így a meghallgatáson lényegében saját magukat hallgathatták meg.

Zugló MSZP-s polgármestere, Horváth Csaba a meghallgatáson többször rákérdezett arra, hogy a főváros miért nem járt el gondosabb gazdaként a Rác fürdővel. Bagdy szerint azért nem, mert nem voltak birtokon belül. Szerinte az eredeti konstrukció, vagyis a magánbefektető bevonása volt az eredendő bűn. Ferenczi Tibor, a BGYH Zrt. Szőke Lászlót megelőző igazgatója szerint a fővárosnak nem igazán volt más választása, elég pénze nem volt a felújításra, külső tőke bevonása nélkül be kellett volna zárniuk a fürdőt.

Húsz éve tart zárva a Rác fürdő

A Rác fürdő felújításáról még 2002-ben döntött a főváros, ekkor be is zárt a fürdő. Pénz azonban nem volt a felújításhoz, így negyedrész fővárosi tulajdonnal létrejött a Rác Nosztalgia Kft., amelyhez a betársuló Rác Beruházó Kft. vállalta a felújítást és egy 67 szobás szálloda felépítését. Mindez 2010-re el is készült, ám azóta sem nyitott meg a fürdő és a szálloda: a parlamenti választások után a helyhatósági választásokon is tarolt a Fidesz, a város élére Tarlós István került, aki a többi nagy projekthez hasonlóan – Bálna, 4-es metró, új szerelvények beszerzése – ezt is felülvizsgáltatta.

A bezárt Rác fürdő és hotel épülete a Tabánban 2020. január 29-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A bezárt Rác fürdő és hotel épülete a Tabánban 2020. január 29-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A zár alatt tartott fürdő és hotel bevételt nem termelhetett, ami ellehetetlenítette a projekthez felvett hitelek visszafizetését. (A beruházó két banki hitelt is felvett, összesen 4,2 milliárd forint értékben.) A cég fizetésképtelenné vált.

A BGYH Zrt. új vezetése bíróság elé citálta a Rác Nosztalgia Kft.-t, bár egy év múlva peren kívül megegyeztek, a Kft.-vel kötött 7,6 milliárdos hitelszerződést felmondta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A bank követeléseit nyomott áron felvásárolta a főváros, felszámolást kezdeményezett a Rác Nosztalgia és a Rác Beruházó Kft. ellen. Az épület lényegében gazdátlanná vált, amin a Tiborcz- és Mészáros-féle cégek érdeklődése sem változtatott.

Húsz év után is ugyanott

A 2019-es önkormányzati választások után ellenzéki vezetésűvé lett főváros hat korrupciós ügyben tett feljelentést, ezek egyike a soha meg nem nyitott Rác fürdőé. A főváros egy tavaly nyári árverésen 5,1 milliárdért visszavette az időközben ismét leromlott állapotú épületet, de a felszámolás költsége miatt a még Tarlós alatt elkülönített 7,4 milliárdból a jelek szerint nem marad pénz a felújításra.

A helyzet tehát nagyon hasonlít arra, ahonnan 2002-ben elindult. A megoldást is hasonló irányba keresik, mint húsz éve: „Egyelőre nem döntöttek a létesítmények későbbi üzemeltetési modelljéről, de az bizonyos, hogy a fürdőt a BGYH viszi tovább. A szállodára azonban várhatóan piaci szereplőt keresnek” – írta tavaly októberben a Népszava. A tervek szerint idén talán megnyithat a fürdő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!