Jövőre nyithat a 11 éve tetszhalott Rác fürdő

2021. október 19. – 08:26

frissítve

Jövőre nyithat a 11 éve tetszhalott Rác fürdő
A Rác fürdő 11 éve felújított, majd magára hagyott épülete – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenegy éve újították fel, azóta mégsem nyílt meg a Rác fürdő és a szálloda, amelyet a nyáron visszavásárolt a főváros. A Gellérthegy lábánál fekvő épület kulcsaihoz azonban csak több hónapos huzavona után jutott hozzá, de ezután megkezdődhet a 11 év alatt ismét nagyon rossz állapotba került fürdő felújítása, hogy a tervek szerint jövőre tényleg megnyílhasson – derült ki a Népszava cikkéből.

Megkezdődött a műszaki állapotfelmérés, a jövő héttől ideiglenesen áramot is kap az épület, ami előfeltétele a felújítási munkálatok megkezdésének. A fürdő hivatalosan szeptember 1-jével került vissza a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) tulajdonába, miután a nyáron a főváros árverésen ismét megszerezte.

A török kori eredetű Rác fürdő felújításáról 2002-ben döntött a főváros, ekkor be is zárt a fürdő. Pénze ehhez azonban nem volt, így negyedrész fővárosi tulajdonnal létrejött a Rác Nosztalgia Kft., amelyhez a betársuló Rác Beruházó Kft. vállalta a felújítást és egy 67 szobás szálloda felépítését. Mindez 2010-re elkészült, ám soha sem nyitott meg: ekkor a parlamenti választások után a helyhatósági választásokon is tarolt a Fidesz, a város élére Tarlós István került, aki a többi nagy projekthez hasonlóan – Bálna, 4-es metró, új szerelvények beszerzése – ezt is felülvizsgáltatta. A BGYH új vezetése bíróság elé citálta a Rác Nosztalgia Kft.-t, bár egy év múlva peren kívül megegyeztek, a kft.-vel kötött 7,6 milliárdos hitelszerződést felmondta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A bank követeléseit nyomott áron felvásárolta a főváros, felszámolást kezdeményezett a Rác Nosztalgia és a Rác Beruházó Kft. ellen. Az épület lényegében gazdátlanná vált, ezen a Tiborcz- és Mészáros-féle cégek érdeklődése sem változtatott.

A 2019-es önkormányzati választások után ellenzéki vezetésűvé lett főváros hat korrupciós ügyben tett feljelentést, ezek egyike a soha meg nem nyitott Rác fürdőé.

Időhurokban a Rác fürdő

A főváros idén nyáron az árverésen 5,1 milliárdért visszavette az épületet, de a felszámolás költsége miatt a még Tarlós alatt elkülönített 7,4 milliárdból a jelek szerint nem marad pénz a felújításra.

A helyzet tehát nagyon hasonlít arra, ahonnan 2002-ben elindult. Van a főváros tulajdonában egy felújításra szoruló épület, amelynek helyrehozatalára pénz nincs. A megoldást is hasonló irányba keresik, mint húsz éve:

„Egyelőre nem döntöttek a létesítmények későbbi üzemeltetési modelljéről, de az bizonyos, hogy a fürdőt a BGYH viszi tovább. A szállodára azonban várhatóan piaci szereplőt keresnek” – írta a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!