Elárverezik a tíz éve pusztuló Rác fürdőt

2021. március 12. – 13:04

Elárverezik a tíz éve pusztuló Rác fürdőt
A bezárt Rác fürdő és hotel épülete a Tabánban 2020. január 29-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva


Nyilvános árverésen értékesítené a felújítása után soha meg nem nyitott Rác fürdőt, valamint a mellette lévő szállodát a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Az elektronikus licit március 26-án indul és április 12-én zárul. A kikiáltási ár és egyúttal a fizetendő minimális összeg több mint 5 milliárd (5 088 240 000) forint, írja a Népszava.

A Fővárosi Közgyűlés 1994-ben fogadta el a környék rendezési tervét, a Rác fürdő fejlesztési tervei 1998-ra készültek el. 2002-ben bezárt a fürdő és megkezdődtek a munkálatok, amelyek során Ybl Miklós tervei alapján állítottak helyre mindent. A fürdő melletti ötcsillagos szállodát XXI. századi posztmodern stílusban építették fel.

2002-ben magántőke bevonásával kezdték el a felújítást, ez később komoly jogi huzavonát eredményezett a befektető magánszemély és a főváros között, így a fürdő hiába készült el 2010-re, sosem nyílt meg. 2016-ban a kormány kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Rác fürdő két, felszámolás alatt lévő beruházó cégét, így a Rác Beruházó Befektető és Szolgáltató Kft, illetve a Rác Nosztalgia Beruházó és Szolgáltató Kft. ügyében vagyonfelügyelőként a kormány által kijelölt, állami felszámoló járhatott el.

Egy 2018-as döntés értelmében végül a fővárosé maradt a Rác fürdő, a Közgyűlés ekkor elhatározta, újból felújítja az évekig üresen álló épületet, hogy 2019-ben megnyithassák, de ebből azóta sem lett semmi.

2019-ben a főváros elfogadta, hogy a teljes ingatlanegyüttes tulajdonjogának megszerzésére 7 milliárd 401 millió 409 ezer forint összeghatárig ajánlatot tegyen. A Karácsony Gergely vezette új közgyűlésnek emiatt meg kellett erősítenie Tarlósék döntését, ha nem szállnak be a licitbe, az összes addig ráköltött pénz elúszik.

Felmerült, hogy a főváros csak a fürdőt tartaná meg, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt.-vel üzemeltesse. A hotelre nem tartanának igényt, megszabadulva a leromlott épület felújításának milliárdos költségétől. A fürdős cég viszont mindössze öt évre hajlandó garantálni a vízhasználatot a hotelnek, így felmerül a kérdés, érdemes-e bárkinek belevágni a felújításba.

A Rác fürdő kalandos történetéről itt olvashatnak bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!