Fegyelmi eljárást követelnek a bírák, miután a Völner–Schadl-ügyben a Fővárosi Törvényszék elnöke egy bíró ellehetetlenítéséről egyeztetett

2022. február 2. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadhatatlan, ha egy bírósági vezető valóban egy bíró „ellehetetlenítéséről” egyeztetett, ez ügyben bárkivel találkozott, különösen, ha egy ilyen megállapodás szerint cselekedett – olvasható az Országos Bírói Tanács szerda délutáni közleményében. A tanács ezért „szükségesnek látja a fegyelmi eljárás olyan időben történő kezdeményezésének megfontolását is, ami nem vezet az esetleges fegyelmi felelősségre vonás ellehetetlenüléséhez”.

A bírói tanács ezzel a Völner–Schadl-ügynek arra a szálára utal, amikor Schadl György ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, de úgy érezte, hogy egy bíró akadályozza ebben. Ezért előbb megpróbálta kirúgatni, majd az Országos Bírói Hivatal elnökét, Senyei Györgyöt is megkereste, aki személyes találkozót szervezett neki a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel. Tatár-Kis a napvilágra került nyomozati iratok szerint azt mondta neki, hogy nem tudja kirúgni a bírót, de el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén. (Minderről itt olvashat bővebben, míg a végrehajtó kar elnökét és a volt igazságügyi államtitkárt érintő botrányról itt.)

Miután ez a hír megjelent, az Országos Bírói Hivatal elnöke, aki még mindig ugyanaz a Senyei György, aki Tatár-Kis és Schadl között a találkozót megszervezte, úgynevezett igazgatási célvizsgálatot rendelt el a Fővárosi Törvényszéken és a törvényszék területén működő kerületi bíróságokon. Ennek során utánanéznek, hogy a törvényszékre 2021-ben érkezett panaszokkal és bejelentésekkel kapcsolatos ügyintézés az előírások szerint zajlott-e, és annak is utánajárnak, hogy Schadl György milyen formában és hogyan tett bejelentést a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezetője ellen, és a bejelentését hogyan, milyen eljárás keretében vizsgálták ki – derül ki az OBH múlt pénteken, egy héttel a hír megjelenését követően közzétett határozatából.

Az Országos Bírói Tanács erre az igazgatási célvizsgálatra reagált most a mostani közleménnyel, amelyben emlékeztetnek arra, hogy a bírói tanács felügyeli az OBH elnökét. Azt írják, hogy „a bírói kar részéről különös aggodalom kíséri” a sajtóban az üggyel kapcsolatban megjelent információkat. Szerintük a célvizsgálat elrendelése nem elég, és ha „ebben a most napvilágot látott esetben nem indul a fegyelmi felelősség kérdését előtérbe helyező és azt vizsgáló, törvényben szabályozott eljárás is az elrendelt igazgatási vizsgálat mellett”, annak a következménye az egész magyar bírói karra káros lehet. Mint írják,

„az önkényes vezetői magatartás következmények nélkülisége a magyar bírói karra kedvezőtlen, dermesztő hatással lehet, szakmai és egzisztenciális ellehetetlenüléstől való félelemmel járhat. Ez pedig közvetlen és valóságos veszélyét jelenti a külső befolyástól is mentes, független ítélkező munkának.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!