Az USA budapesti ügyvivője szerint kizárt, hogy beavatkoznának az áprilisi választásokba

2022. január 21. – 21:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Egyesült Államok nem fog beavatkozni az áprilisi választásokba – mondta Marc Dillard, az USA budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője az RTL Híradónak adott interjújában. Szijjártó Péter még novemberben vetette fel a beavatkozás lehetőségét, de Dillard most leszögezte, hogy ennek semmi alapja nincsen. Szerinte ugyanis az Egyesült Államok tiszteletben tartja Magyarország szuverenitását és demokratikus intézményeit, ennek megfelelően pedig bíznak abban, hogy a választók jó döntést hoznak arról, milyen utat kövessen az ország.

Az orosz–ukrán konfliktus eszkalációjáról az ügyvivő elmondta, hogy szerinte Oroszországot a diplomácia és a párbeszéd útján kell tartani. Hozzátette, hogy az ukrán határ mögött állomásozó több mint százezer orosz katona nemcsak Ukrajnára jelent veszélyt, de Európára is.

Dillard felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország a hidegháború végével több olyan nemzetközi egyezményt is aláírt, amelyek garantálják a rendszerváltó országok területi integritását és nemzeti szuverenitását, Ukrajna fenyegetésével pedig ezeket az egyezményeket sértik meg. Az ügyvivő szerint ezért Joe Biden elnök határozott és egységes választ ígér, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.

Dillard ugyan többször is kiemelte, hogy a cél a konfliktus diplomáciai rendezése, de egy esetleges eszkaláció esetére is felsorolt néhány lehetséges lépést. Szerinte az Egyesült Államok pénzügyi szankciókat vethet ki, exportkorlátozásokat vezethet be, átcsoportosíthatja a NATO-csapatokat, és biztonsági segítséget is nyújthat Ukrajnának.

A balti államok egyébként éppen pénteken jelentették be, hogy Nagy-Britanniához hasonlóan fegyvereket adnak Ukrajnának, miközben az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos tárgyalások eddig kevés sikerrel jártak. Az ukrajnai helyzetről itt írtunk bővebben.

Csütörtökön Tucker Carlson, a Fox News szerkesztője is előszedte azt az elméletet, hogy be fognak avatkozni a magyarországi választásokba. Carlson Szijjártó Péterrel készített interjút, ami közben kifejtette, hogy szerinte az amerikai elit jobban tart Magyarországtól, mint Kínától. A külügyminiszter nem tudott volna jobban egyetérteni, és panaszkodott is egy sort azzal kapcsolatban, hogy szerinte meg kell küzdeniük a liberális mainstream média hazugságaival.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!