A Magyar Nemzeti Múzeum szerint konszenzus volt arról, hogy Makoldi Miklós legyen a márciusban nyíló kiállítás kurátora

2022. január 13. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebookon reagált a Magyar Nemzeti Múzeum a Válasz keddi cikkére, amely szerint decemberben Kásler Miklós miniszter indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmentette az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára időzített, márciusban nyíló kiállítás kurátorait, és a teljes szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézet kezébe helyezte.

Mi is idéztük a cikk legfontosabb állításait, közülük az egyik az volt, hogy a projekt élére az a Makoldi Miklós került, aki a történelemhamisításokkal tűzdelt A pozsonyi csata című filmben szakértőként volt feltüntetve. Vezetésével új irányvonalat állapítottak meg, aminek köszönhetően komplett témák és irányvonalak kerülnek ki a már kész tárlatból. Emiatt már a két ünnep között is többen jelezték, hogy ez vállalhatatlan, ezért nem adják a nevüket a kiállításhoz, és a tanulmányaik megjelentetését is letiltják.

A Magyar Nemzeti Múzeum szerint „Kásler Miklós decemberi iránymutatása az volt, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum két kurátora mellé csatlakozzon a másik két társszervező, a Magyarságkutató Intézet és a Szent István Király Múzeum két-két kurátora is, hogy minél nagyobb konszenzus övezze a kiállítás kialakítását”. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója javasolta, hogy csak egy kurátor fogja össze a munkát, és őt a Magyarságkutató Intézet jelölje ki.

December 17-én kinevezték Makoldi Miklóst,

„a kurátor személyét mindhárom fél elfogadta, és mindenben segítik a munkáját”.

A közlemény záró mondata szerint „a kiállítást kísérő tanulmánykötet tartalma az azt szerkesztő kurátor kompetenciája, abba az konzorciumi intézmények vezetői nem szólnak bele”.

Kásler Miklós korábbi nagyszabású terveiről, például Mátyás király összerakásáról ebben a cikkünkben számoltunk be. A Magyarságkutató Intézet nevéhez fűződik az a felfedezés is, hogy találtak egy, a Halotti beszédnél négyszáz évvel régebbi magyar nyelvemléket: Baszjad Izüt!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!