Kásler az utolsó pillanatban belenyúlt egy több százmilliós kiállításba, ami után egy tucat kutató otthagyta a projektet

2022. január 11. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Több év munkája veszhet kárba annak köszönhetően, hogy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter az utolsó pillanatban leváltotta a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás vezetőit, hogy az irányítást teljesen egészében a házi intézetének számító Magyarságkutató Intézetnek adja. A Válasz részletes cikkéből kiderül, hogy a több százmillió forintba kerülő, minden eddiginél nagyobb és részletesebb Árpád-kori kiállításon évek óta dolgozó régészek, tudósok, muzeológusok, történészek és kutatók sorban hagyják ott a projektet, és ahhoz sem járulnak hozzá, hogy az eddig elvégzett munkáikat publikálják. Ráadásul a projekt élére az a Makoldi Miklós került, aki a történelemhamisításokkal tűzdelt A pozsonyi csata című filmben szakértőként volt feltüntetve.

Bár a kiállítás előkészületei már 2017-ben elkezdődtek, és idén márciusban kellett volna megnyílnia a tárlatnak, a projekten dolgozó szakemberek karácsony előtt két nappal kapták a tájékoztatást, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) mindenféle indoklás nélkül visszavonta a megbízást a szinte már teljesen kész tárlat kurátoraitól, és az irányítást teljes egészében átadta a Magyarságkutató Intézetnek.

A projekt élére Makoldi került, akinek a vezetésével új irányvonalat állapítottak meg, aminek köszönhetően komplett témák és irányvonalak kerülnek ki a már kész tárlatból. Emiatt már a két ünnep között is többen jelezték, hogy ez vállalhatatlan, ezért nem adják a nevüket a kiállításhoz, és a tanulmányaik megjelentetését is letiltják. Mindezt úgy, hogy máig nem kaptak pontos tájékoztatást arról, mi az új irányvonal, és kik az újonnan bekerülő szerzők. A Válasz azt megtudta, hogy Makoldiék teljesen kihúzták a tárlatból azt a részt, ami azokra a népességekre vonatkozott, akiket a honfoglalás idején találtak a mai Magyarországon (szlávok, Karoling-kori népek), ahogy az Árpád-korban ideköltöző népcsoportoknak (például muszlimok, zsidók) sincs már helyük a tanulmányban.

Kásler váratlan húzása azért is rendkívül kellemetlen (a Válasz által megkérdezett kutatók szerint egyenesen vállalhatatlan), mert a tárlat nyolc ország gyűjteményéből áll, bizonyos tárgyakat Szentpétervárból, Oxfordból és a Vatikánból bérelnek ki. A megvalósításra összesen 506 millió forintot biztosított a kormány, az üzemeltetésre 120 milliót, és mindezt egy székesfehérvári egykori ciszterci rendházépületben mutatták volna be, amit 5,3 milliárdból újítottak fel.

Hogy mekkora kárt okozott a karácsonyi kurátorváltás, azt Thoroczkay Gábor, az ELTE Középkori Történeti Tanszék docensének Válasznak adott reakciója írja le talán a legjobban:

az utolsó pillanatos minisztériumi beavatkozás, a kurátorok indoklás nélküli menesztése és a katalógus átszerkesztése „még a mai viszonyok között is szokatlanul durva lépés”, és az egész tárlat komolyan vehetőségét megkérdőjelezi.

A Válasznak ugyan semmilyen reakciót nem küldött az Emmi, de a cikkben azt feltételezik, hogy a hirtelen jött váltás mögött ideológiai okok állhatnak, hiszen a Magyarságkutató Intézet és maga Kásler Miklós is azon dolgozik évek óta, hogy bebizonyítsa a hun-magyar archeogenetikai kapcsolat prekoncepcióit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!