Semjén veszélyesnek tartja az állatok humanizálását, mert onnan már csak egy lépés az ember dehumanizálása

2022. január 12. – 22:05

Semjén veszélyesnek tartja az állatok humanizálását, mert onnan már csak egy lépés az ember dehumanizálása
Semjén Zsolt és Bayer Zsolt „A vadászat választott engem” című könyv bemutatóján 2022. január 12-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„A vadászat kitörölhetetlen az emberiség történetéből, a vadászat az ember antropológiai öröksége.” Ezekkel a szavakkal mutatta be Semjén Zsolt A vadászat választott engem című könyvet szerdán, amit Bayer Zsolt publicistával közösen írtak.

A kötetben Semjén Zsolt vadászatról szóló filozófiai írásait és Bayer Zsolt novelláit Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotásai, valamint Vásáros Zsolt építész installációi egészítik ki. Előbbi készítette a vadászkiállítás kapuját is tíztonnányi elhullajtott szarvasagancsból. „Ilyen típusú kötet eddig nem született, hiszen négy műfaj alkot benne egységes ívet” – mondta a KDNP elnöke a könyvbemutatón.

Úgy fogalmazott, a céljuk az volt, hogy a vadászoknak és a nem vadászoknak is útravalót adjanak. Érveket mutatnak a vadászoknak, hogy miért vadásszanak, a nem vadászoknak bemutatják a vadászat lényegét, szükségességét.

Őseink 99 százaléka vadászott, ha ők nem lettek volna sikeres vadászok, akkor mi nem lennénk és a vadászat ellenzői sem lennének – magyarázta Semjén az MTI tudósítása szerint „Nem azt kell tehát megmagyarázni, hogy miért vadászik valaki, hanem azt, hogy miért viseltetik valaki előítéletes ellenérzéssel a vadászat és a vadászok iránt.”

Semjén veszélyes tendenciának tartja az állatok humanizálását, példaként Walt Disney Bambiját említette.

Állítja, az ember és az állat egy szintre helyezésétől már csak egy lépés az ember dehumanizálása. Úgy fogalmazott, minden élőlényt megillet a tisztelet és bizonyos jogok a természet rendjének megfelelően, de az ember az ember, az állat pedig állat, és a vadászok a természet rendjét képviselik.

Nem először beszélt a miniszterelnök-helyettes Bambiról és a vadászellenesek kapcsolódásáról. A vadászati kiállítás megnyitóján is arra panaszkodott, Bambi a fiatalok archetipikus őzikéje, és hogy a sötétzöld ideológia nehezítette az eseménysorozat megvalósítását.

Ebben a cikkben körbejártunk minden fontos kérdést, ami az őszi Egy a természettel kiállítással kapcsolatban felmerülhetett, a kiállításról készült fotóriportunkat itt tudja visszanézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!