Egyre több a megválaszolatlan kérdés a bunyós fóti orvos állítólagos korábbi botrányaival kapcsolatban

Legfontosabb

2022. január 12. – 16:32

Egyre több a megválaszolatlan kérdés a bunyós fóti orvos állítólagos korábbi botrányaival kapcsolatban
Illusztráció: Fillér Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A „fóti verekedős orvosként elhíresült” dr. Lestár Ferencről azt állítja az őt foglalkoztató, orvosi ügyeleti hálózatot működtető cég, hogy hivatalos panasz sosem érkezett rá. A botrány kirobbanása óta azonban sorra érkeznek a hírek korábbi, furcsa ügyekről. Kiderült, hogy Lestár büntetett előéletéről nem tudott a munkáltatója mellett az orvosi kamara sem. Ráadásul az orvosok publikus működési nyilvántartásában nem található olyan Lestár Ferenc, akinek lenne érvényes működési engedélye, így az sem világos, hogy végezhet-e önálló orvosi tevékenységet szabályosan.

A civilben testépítéssel is foglalkozó Lestár eredetileg azzal került a hírekbe, hogy a Borsnak arccal-névvel elmesélte, hogyan támadtak rá hétvégén a fóti orvosi ügyeleten, és hogyan verte az egyik támadója fejtét többször is egy parkoló autóhoz, mielőtt kiértek volna a helyszínre a rendőrök. Miután ez az „önvédelmi verekedés”-ről szóló története bejárta a sajtót, hamar kiderült, hogy nem ez volt Lestár első tettlegességig fajuló konfliktusa ügyeletes orvosként.

2018-ban egyszer már jogerősen elítélték, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és testi sértés miatt felfüggesztett börtönt kapott, miután bántalmazott egy másik orvost.

A Lestárt foglalkoztató cég, az Inter-Ambulance Zrt. a botrány kirobbanása után gyorsan közölte: nem tudtak arról, hogy jogerősen elítélték, és azt is állították, hogy hivatalosan panasz sem érkezett soha a munkájára.

Nem tudtak arról, hogy fojtogatott egy másik orvost?

Az Inter-Ambulance Zrt. keddi sajtótájékoztatóján Zacher Gábor arról beszélt, hogy az orvos papírjaiból nem derült ki a büntetett előélet. Mivel azt a Telex ezután elküldött kérdésére sem közölték, hogy mióta dolgozik náluk Lestár, elképzelhető, hogy még a 2018-as, jogerős ítélet előtt kezdődött a munkaviszonya, így valóban „tiszta volt az erkölcsije”, mikor ellenőrizték azt. Ugyanakkor, ha már korábban is náluk dolgozott, akkor fontos kérdés, hogy miért nem tudtak arról, hogy ügyeletben bántalmazott egy másik orvost? Erről és az ügy egyéb fontos részleteiről azonban hiába érdeklődtünk az Inter-Ambulance Zrt.-nél, egyelőre nem kaptunk érdemi választ az írásban kedden feltett kérdéseinkre.

Annyi biztos, hogy az orvosi kamara, amelynek területi szervezetét elvileg értesítenie kellene a hatóságoknak arról, ha egy tagjukat jogerősen elítélték, szintén nem tudott az ügyről.

„A Budapest Környéki Törvényszék nem tájékoztatta a szakmai kamarát arról, hogy az Ön által megnevezett személyt ítéletben bűnösnek nyilvánították 2018. évben”

– közölte a Telex kérdésére a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Budapesti Területi Szervezetének elnöke, dr. Albert István. Tőle azt is megtudtuk, jelenleg nincs etikai eljárás folyamatban Lestárral szemben.

Sosem érkezett rá panasz?

Miután az orvosközvetítő cég keddi sajtótájékoztatóján elhangzott: „hivatalos panasz sosem érkezett” Lestár Ferencre, egy gyermekorvos, Novák Hunor a Facebookon azt írta, ő tud olyan esetről, amelyben valaki a MOK-nál és a rendőrségnél is feljelentette a Fóton is praktizáló orvost, mert „a gyanú szerint igen szakszerűtlenül látta el a gyermekét” és „óriási traumát okozott” neki. Novák azt mondta, hogy az ezt bizonyító dokumentumokat ő látta, és azok hamarosan eljutnak a céghez is,

„így nem mondhatja senki azt, hivatalosan nem kapott panaszt.”

A keddi sajtótájékoztató után egyébként a Telex több olvasói levelet kapott, amelyek Lestár korábbi szakmai és/vagy viselkedésbeli hibairól szóló történeteket tartalmaztak. Volt olyan olvasónk, aki arról számolt be, hogy ő a MOK-nál szeretett volna panaszt tenni egy olyan fóti ügyeletes orvos ellen, akinek nem tudta a nevét. Ő végül – állítása szerint – hosszas levelezés után, az önkormányzaton keresztül, az orvosközvetítő cégtől kapta meg Lestár nevét. Erről az esetről kedden írásban érdeklődtünk a fóti önkormányzatnál, de a cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Van működési engedélye?

Az orvosok publikus működési nyilvántartásában egyetlen dr. Lestár Ferenc szerepel, akinek 2009-ben lejárt a működési engedélye, vagyis több mint egy évtizede nem végezhet önálló orvosi tevékenységet a hatályos jogszabály szerint. Ugyanakkor, ha ennek a Lestár Ferencnek a nyilvántartási számára (64377) keresünk rá a NEAK Orvos Bejelentő Programjában, akkor azt látjuk, hogy többek között a fóti ügyeleti szolgálat orvosaként rendelkezik beutalási és gyógyszerrendelési jogosultsággal is orvosként, és ugyanezen a számon szerepel orvos a MOK adatbázisában is.

Szerettük volna megtudni, hogy rendben van-e Lestár működési engedélye, jogszerűen praktizál-e, mivel ez a fenti, nyilvános adatbázisokból nem derül ki egyértelműen. Egyelőre sehonnan nem kaptunk magyarázatot az ellentmondásokra. Hiába tettük fel a kérdéseinket az orvost foglalkoztató Inter-Ambulance Zrt.-nek, illetve a működési engedélyek ügyében illetékes Országos Kórházi Főigazgatóságnak (OKFŐ), egyik helyről sem érkezett érdemi válasz a cikkünk megjelenéséig. A MOK Budapesti Területi Szervezetének elnökétől pedig csak annyit tudtunk meg, hogy

„a működési engedély kiadása a Kormányhivatal, a működési nyilvántartás vezetése az OKFŐ feladata, így erre irányuló kérdésére érdemi választ nem tudok adni, a MOK tagság előfeltétele mindkét dolognak, azonban azok hiánya a MOK tagságot nem érintik. ”

Zacher keddi nyilatkozata alapján egyébként Lestár Ferencet nem küldték szabadságra és nem is mentették fel egyelőre, azaz továbbra is praktizálhat. Az Inter-Ambulance Zrt. a Telex írásbeli megkeresésére a cikk megjelenéséig csak annyit reagált, hogy egy szerdai vezetői megbeszélésen napirendre tűzték a kérdéseinket és azt ígérték:

„Kivizsgálást követően tájékoztatást nyújtunk válaszul.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!