Zacher Gábor a fóti orvosról: főnökei nem kaptak hivatalos panaszt korábban, a büntetett előéletről pedig nem tudtak

2022. január 11. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Még nem indult fegyelmi eljárás, de nem biztos, hogy nem is fog a napokban „fóti verekedős orvosként elhíresült” dr. Lestár Ferenccel szemben – ez is kiderült kedden az ügyeleti hálózatot fenntartó, biztosító Inter-Ambulance Zrt. sajtótájékoztatóján. Ez az a cég, amely dr. Lestárt is foglalkoztatja.

Az orvosról először hétfőn írt a Bors: arról számoltak be, hogy a civilben testépítéssel is foglalkozó Lestár hétvégén ügyeletet adott Fóton, ahová egy házaspár érkezett azzal, hogy állítsa be gyógyszerekkel a nő vérnyomását. Ennek nem tett eleget, mondván, ez nem ügyeleti feladatkör, hanem háziorvosi. Az orvos beszámolója szerint a pár tagjai ezután hol együtt, hol felváltva támadták fizikailag, mire ő védekezett, és visszaütött. Az ügyben rendőrségi eljárás is indult, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja miatt, a két érintettet gyanúsítottként hallgatták ki, ami ellen panasszal éltek.

Keddre aztán kiderült, hogy dr. Lestár Ferencet 2018-ban már jogerősen elítélték közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és testi sértés miatt, mert bántalmazta egy kolléganőjét még 2014-ben. A férfit másodfokon 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélték, a végrehajtást két évre felfüggesztették. Dr. Elor Judit a Borsnak azt mondta, hogy 2014 pünkösdhétfőjén kerültek konfliktusba egy recept miatt.

„Amikor együtt dolgoztunk a dunakeszi orvosi ügyeletben, nem voltam hajlandó neki lepecsételt receptet adni, amit annyira zokon vett, hogy székestül nekinyomott a radiátornak és fojtogatott. A sofőr meghallotta a kiabálásomat, és levette rólam őt.”

Egy másik kolléganője azt mondta: valóban sajátságos a modora, de nem véletlenül választották meg Pest megye legjobb orvosának a sok újraélesztés miatt.

A lap cikkében megszólalt az orvos felettese is, dr. Grécs László, aki azt mondta: mellette állnak a jelenlegi helyzetben, a panaszok többsége pedig el sem jutott hozzájuk hivatalosan. Lestár Ferencet az Inter-Ambulance Zrt. foglalkoztatja, melynek dr. Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos a szakmai vezetője.

Hivatalos panaszok nem érkeztek, az orvos továbbra is dolgozik

Zacher a keddi sajtótájékoztatón megerősítette, hogy hivatalos panaszok nem érkeztek hozzájuk sem beteg, sem kolléga részéről, az online panaszokkal, Facebook-hozzászólásokkal pedig nem tudnak foglalkozni, mert az nem hivatalos panasz.

A Bors keddi cikkében szereplő ügyről a Telexnek azt mondta, hogy erről nem tudtak, dr. Lestár papírjaiból nem derült ki, „tiszta volt az erkölcsije”. Lestárt amúgy nem mentették fel vagy küldték el szabadságra, továbbra is dolgozik.

Zacher arról is beszélt, hogy az elmúlt időszak, a járványhelyzet eredményeként az emberek érezhetően egyre idegesebbek, egyre feszültebbek, az orvosok pedig egyre többször tapasztalnak ilyen problémákat, mint ami Fóton történt, miközben ők is eléggé el vannak fáradva a megterheléstől.

Arról, hogy a háziorvosok szerint egyre agresszívabbak a betegek, és ellenük fordult a lakosság, ebben a cikkben írtunk részletesen. A probléma jelentőségét jelzi, hogy már a Magyar Orvosi Kamara is fontosnak érezte, hogy nyilvánosan kiálljon a meghurcolt, bántalmazott háziorvosok mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!