Az ORÖ elnöke a kiszivárgott hangfelvételről: Bűncselekmény alapos gyanúja áll fenn

2022. január 6. – 07:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) szerdai rendkívüli közgyűlésén is az a hangfelvétel volt a téma a Népszava tudósítása szerint, amin Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója egy találkozón szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba egyes ORÖ-képviselőknek, ha a kormány számára kedves jelölt lesz a listavezető a roma nemzetiségi listán.

Agócs János, az ORÖ elnöke a „megjelent sajtóhírekre, illetve az immáron birtokomban lévő hangfelvételen elhangzottakra” hivatkozva gyorsan berekesztette az ülést. Ugyanakkor hozzátette:

„bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja” áll fenn.

Agócs János a Telexnek azt mondta korábban: nincs kétsége, hogy hiteles a hangfelvétel, és úgy tudja, hogy több találkozó is volt Sztojka és az ORÖ egyes képviselői között. Ezekre elsősorban azokat hívtak meg, akik „bizonyos ellenszolgáltatások fejében elvárt politikai tevékenységet fejtenek ki”.

A berekesztett ülésen jelen volt a Fidesz és a Lungo Drom által támogatott Farkas Félix parlamenti szószóló is. Farkas nem akart nyilatkozni a Népszavának, a kezével takarta el az arcát, amikor a lap fotóriportere próbálta lefényképezni. Csóka Jánost, a Lungo Drom frakcióvezetőjét sikerült megszólaltatniuk, aki viszont azt a személyt bírálta, aki elkészítette és kiszivárogtatta a hangfelvételt. „Számomra elfogadhatatlan, amit csinált” – jelentette ki. Reméli, „sikerül az ORÖ-ben a Lungo Drom frakciószövetségének olyan változást előidéznie, hogy a jövőben egy zárt megbeszélésről hangfelvétel és egyéb ilyenek anyagok ne kerülhessenek ki”. A felvétel tartalmáról ő sem nyilatkozott.

Sztojka a hangfelvétel tanúsága szerint arról is beszélt a találkozón megjelent képviselőknek, hogy nem fognak rosszul járni, ha a megfelelő listavezetőre szavaznak, és további lehetőségeket ígért. Azt is hangoztatta, hogy „ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni”, és a támogatásért cserébe „politikai és szakmai teljesítményt” vár el. A jelenlévőket ugyanakkor arra is figyelmeztette, hogy

„BM-esként mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.”

A tét egy parlamenti mandátum, ami egy szoros választás esetén akár döntő jelentőségű is lehet a Fidesznek. Korábban a Telex is foglalkozott azzal, hogy a kormány Farkas Félixet szerette volna megtenni a roma nemzetiségi lista vezetőjének, azonban Agócs Jánost választották helyette. Ezt a döntést aztán az Alkotmánybíróság megsemmisítette. Az ORÖ-nek ezért egy újabb közgyűlésen módosítania kell a működési szabályzatát, és kellő idő elteltével egy újabb közgyűlésen kell ismét döntenie a 2022-es parlamenti választásokon indítandó nemzetiségi listájáról.

Sztojka Attila azóta sem kommentálta a hangfelvétel tartalmát. A Telex megkereste Orbán Viktor sajtófőnökét és a Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztériumot, hogy a hivatali visszaélés gyanúját felkeltő ügy miatt menesztik-e Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztost. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hivatali visszaélés és zsarolás gyanúja miatt tesz feljelentést az ügyben. Az MSZP arra szólította fel Sztojka Attilát, hogy mondjon le minden kormányzati pozíciójáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!