Kiszivárgott hangfelvétel: az ORÖ elnöke úgy tudja, csak „az elvárt politikai tevékenységet” kifejtő képviselőket hívta meg a kormánybiztos a Benczúr hotelbe

2022. január 5. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

Több találkozót is szervezett az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyes képviselőinek a budapesti Benczúr hotelben Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos és Farkas Félix, több képviselőnek a szállását is fizette valaki, és elsősorban azokat hívták meg, akik „bizonyos ellenszolgáltatások fejében elvárt politikai tevékenységet fejtenek ki” – válaszolta a Telex kérdésére Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke.

Mint a Népszava alapján megírtuk: Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója egy hangfelvétel szerint szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba egyes ORÖ-képviselőknek, ha a kormány számára kedves jelölt lesz a listavezető a roma nemzetiségi listán.

A tét egy parlamenti mandátum, ami egy szoros választás esetén akár döntő jelentőségű is lehet a Fidesznek. Korábban a Telex is foglalkozott azzal, hogy a kormány a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló Lungo Drom favoritjának számító Farkas Félixet szerette volna megtenni a roma nemzetiségi lista vezetőjének, azonban az Országos Roma Önkormányzat Agócs János elnököt választotta helyette. Ezt a döntést aztán az Alkotmánybíróság megsemmisítette. Az ORÖ-nek ezért egy újabb közgyűlésen módosítania kell a működési szabályzatát, és kellő idő elteltével egy újabb közgyűlésen kell ismét döntenie a 2022-es parlamenti választásokon indítandó nemzetiségi listájáról.

„Több, a hangfelvétellel érintett megbeszélésen részt vevő képviselő megerősítette a hangfelvétel valós voltát, amelyre vonatkozóan nekem sincsenek kétségeim” – válaszolta a Telex kérdésére Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, akit értelemszerűen nem hívtak meg ezekre az egyeztetésekre.

Agócs úgy tudja, Sztojka Attila és Farkas Félix nemcsak egy megbeszélést szerveztek. 2021 novemberében és decemberében többször tartottak találkozót a budapesti Benczúr Hotelben, amelyeken jelentős részben a Lungo Drom frakciójának képviselői vettek részt. Agócs azt írta: a megbeszélések

„több alkalommal egy éjszaka szállodai tartózkodást is magukban foglaltak”,

de az ORÖ elnökének arról nincsenek érdemi információ, hogy ezek költségét ki fizette.

Agócs tudomása szerint a találkozókat Sztojka Attila és Farkas Félix kezdeményezte és szervezte. A megbeszélésen részt vett Csóka János a Lungo Drom frakcióvezetője, Farkas Félix nemzetiségi szószóló, Kovács Emília, Farkas Félix jogi munkatársa, Káló Károly, Barna Róbert, Galyas József, Balogh Miklós „Boxi”, Jónás Gábor, Szilárdi László, Dávid Attila, Balogh Pál, Tóth Pál, Jónás Tibor képviselők – írta válaszában Agócs János.

Agócs állítása szerint Sztojka és Farkas kizárólag azokat a képviselőket hívták meg, akik – amint az a hanganyagból is kiderül – „bizonyos ellenszolgáltatások fejében elvárt politikai tevékenységet fejtenek ki az Országos Roma Önkormányzat képviselőjeként.” „Engem, vagy a fenti körön kívüli képviselőket még meg sem hívtak ilyen találkozóra, egyeztetésre” – írta kérdésünkre Agócs János.

Az egyik megbeszélésen készült hangfelvétel szerint Sztojka a meghívott képviselőknek arról beszélt, hogy nem fognak rosszul járni, ha a megfelelő listavezetőre szavaznak. A kormánybiztos azt ígérte nekik, „még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”, de beszélt egyedi támogatásokról is, amelyeket január végén, február elején fizetnek.

A kormánybiztos azt is hangoztatta, hogy „ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni”, és a támogatásért cserében „politikai és szakmai teljesítményt” vár el. A jelenlévőket ugyanakkor arra is figyelmeztette, hogy

„BM-esként mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan”.

A Népszava telefonon még a cikk megjelenése előtt elérte Sztojkát az ügyben, ám a kormánybiztos csupán annyit közölt, hogy nem tud mit mondani, mert nem ismeri a hangfelvételt. Egyébként pedig nem járult hozzá semmiféle hangfelvétel készítéséhez, minden egyébre csak írásban hajlandó válaszolni.

A Telex megkereste Orbán Viktor sajtófőnökét és a Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztériumot, hogy a hivatali visszaélés gyanúját felkeltő ügy miatt menesztik-e Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztost. Várjuk válaszukat.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hivatali visszaélés és zsarolás gyanúja miatt tesz feljelentést az ügyben. Az MSZP arra szólította fel Sztojka Attilát, hogy mondjon le minden kormányzati pozíciójáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!