Kiszivárgott hangfelvétel: a kormánybiztos állítja, csak a roma önkormányzat csődközeli helyzetéről és a roma akadémiáról beszélgettek

2022. január 6. – 17:15

Kiszivárgott hangfelvétel: a kormánybiztos állítja, csak a roma önkormányzat csődközeli helyzetéről és a roma akadémiáról beszélgettek
Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos beszédet mond az ország első cigány nemzetiségi diákkörének megalakulásán Kiskunhalason, a Thorma János Múzeumban 2021. november 5-én – Fotó: Rosta Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Belügyminisztérium szerint több valótlan állítás jelent meg arról a 2021. december 29-én megrendezett találkozóról, amelyre Farkas Félix nemzetiségi szószóló és az Országos Roma Önkormányzat képviselői hívták meg Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztost. A találkozót a kormánybiztos irodájának közleménye szerint az Országos Roma Önkormányzat csődközeli helyzete miatt szervezték, és Sztojka a Roma Közéleti Akadémia létrehozásáról beszélt.

Nem egészen erre utal viszont az a hangfelvétel, amelyről a Népszava alapján a Telex is beszámolt. Ezen Sztojka Attila szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba egyes ORÖ-képviselőknek, ha a kormány számára megfelelő jelölt lesz a listavezető a roma nemzetiségi listán. A tét egy parlamenti mandátum, ami egy szoros választás esetén akár döntő jelentőségű is lehet a Fidesznek. Sztojka a hangfelvétel szerint a meghívott képviselőknek arról beszélt, hogy nem fognak rosszul járni, ha a megfelelő listavezetőre szavaznak. A kormánybiztos azt ígérte nekik, „még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”, de beszélt egyedi támogatásokról is, amelyeket január végén, február elején fizetnek. A jelenlévőket ugyanakkor arra is figyelmeztette, hogy „BM-esként mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan”.

A Sztojka Attila által vezetett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság a Belügyminisztérium égisze alá tartozik. A BM-ben működő kormánybiztosi iroda által küldött levél a fenti konkrét állításokra nem reagál, csak általánosságban ír arról, hogy több valótlan állítás jelent meg az egyébként a budapesti Benczúr hotelben tartott találkozóról. A levél fő állításai a következők:

  • A kormánybiztost azért hívták meg, hogy párbeszédet folytasson az Országos Roma Önkormányzat közgyűlésének tagjaival.
  • A konferenciát az Országos Roma Önkormányzat csődközeli helyzete miatt szervezték, mert rendezni kívánják „az önkormányzat alkalmatlan vezetése miatt kialakult helyzetet”.
  • A találkozón a kormánybiztos tájékoztatást adott többek közt a Roma Közéleti Akadémia létrehozásáról. Az akadémián évente 400 embernek biztosítanak képzést a romaügy minőségi képviseletének érdekében. A résztvevők toborzásában való részvétel független a szervezeti kötődéstől, hiszen az akadémiára bárki jelentkezhet. Ezt erősítették meg a találkozón.
  • A kormánybiztos feladata az, hogy kapcsolatot tartson és egyeztessen az országos és a területi roma nemzetiségi önkormányzatokkal.
  • Sztojka Attila kormánybiztos 20 éve dolgozik a romaügy, a társadalmi felzárkózás érdekében a szakpolitikában és a terepen. Alapvető elvárás, hogy ismerje a felzárkózási folyamatokban részt vevő szereplőket. A terepről érkezett, tehát ismer mindenkit, aki a roma ügyben dolgozik, hiszen nem olyan nagy az ország és nem olyan sokan dolgoznak az esélyteremtés, felzárkózás területén, hogy ne lehetne látni a terepen lévő embereket.
  • A kormánybiztos továbbra is együttműködést ajánl azoknak a roma nemzetiségi önkormányzatoknak, amelyek készek az esélyteremtési programot magukénak tekinteni, és annak megvalósításában érdemben közreműködni.
  • A kormánybiztos minden olyan tevékenységet elítél, rosszindulatú hangulatkeltésnek minősít, amely a roma nemzetiségi önkormányzatok kohéziójának megteremtésére irányuló erőfeszítéseit azok között vagy azokon kívül akadályozza.

Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke ugyanakkor a Telexnek szerdán azt írta: több ilyen találkozó is volt, amelyekre csak az ORÖ egyes tagjait hívták meg. Ő mint a szervezet elnöke egyikre sem kapott meghívást. Agócs szerint a találkozón azok vettek részt, akik „bizonyos ellenszolgáltatások fejében elvárt politikai tevékenységet fejtenek ki”. Az ORÖ szerdai ülésén is téma volt az ügy. Itt Agócs azt mondta: „bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja” áll fenn.

Az ügy háttere: első nekifutásra nem úgy alakult a roma nemzetiségi lista ügye, ahogy az a Fidesz–KDNP-nek kedvező lett volna. A kormány a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló Lungo Drom favoritjának számító Farkas Félixet szerette volna megtenni a roma nemzetiségi lista vezetőjének, azonban az Országos Roma Önkormányzat Agócs János elnököt választotta helyette. Ezt a döntést aztán az Alkotmánybíróság megsemmisítette. Az ORÖ-nek most módosítania kell a működési szabályzatát, és egy újabb közgyűlésen kell ismét döntenie a 2022-es parlamenti választásokon indítandó nemzetiségi listájáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!