Nyomozást rendelt el az ügyészség Varga Judit feljelentése nyomán

2022. január 05. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomozást rendelt el az ügyészség az igazságügyi miniszter feljelentése alapján – közölte a Fővárosi Főügyészség. A vádhatóság ismertetése szerint Varga Judit nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az ügyészségen, kérelmének lényege pedig, hogy

2021. december 27-én ismeretlen elkövető „Az ördög ügyvédje” elnevezésű közösségi oldalon valótlan állításokat tett a szexuális orientációjára vonatkozóan, valamint arról, hogy egy korrupciós ügyben közvetlenül érintett.

Varga Judit azt is indítványozta, hogy a magánvádas eljárásban az ügyészség a vád képviseletét vegye át. Kérésének helyt adva a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség a vádképviseletet átvette, és a nyomozást

nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségének gyanúja miatt elrendelte, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg.

A Borkai-ügyben elhíresült „ördög ügyvédje” egy év végi posztjában bizonyítékok nélkül közzétett egy Varga magánéletére vonatkozó célzást, amelynek a Telexen továbbra sem adunk nagyobb nyilvánosságot. Varga Judit erre reagálva, a feljelentés bejelentésével egyidejűleg azt írta, „a baloldal akkora bajban van, hogy sem a karácsony, sem a családok, sem a nők nem jelentenek semmilyen akadályt, ha mocskolódásról vagy lejáratásról van szó. A személyemmel kapcsolatos minden, Az ördög ügyvédje facebook oldalon megjelent állítás valótlan (…).”

A mostani ügyészségi közlemény arra is kitér, hogy az „Az ördög ügyvédje” elnevezésű profil felhasználásával kapcsolatos más bűncselekmény miatt a Fővárosi Főügyészség a közelmúltban vádat emelt. „Az ugyanazon internetes profillal elkövetett újabb bűncselekmény esetében az ügyészség által történő vádképviselet eljárási, bizonyítási szempontból célszerű és indokolt” – fogalmaztak.

Októberben, két évvel a Borkai Zsolt körüli botrány kirobbanása után az ügyészség valóban vádat emelt egy ügyvéd foglalkozású férfival és egy többszörösen büntetett előéletű férfival szemben az úgynevezett ördög ügyvédje ügyben. Ugyanakkor a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2021. december 16-i végzésében illetékességének hiányát állapította meg a különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban, és az ügyet áttette a Szombathelyi Járásbírósághoz.

Korábban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Czeglédy Csabát gyanúsította azzal, hogy Az ördög ügyvédje blogon nyilvánosságra hozta Borkai Zsolt adriai szexvideóját, amibe bele is bukott az akkor még győri polgármester. A DK-s politikus több platformon tagadta, hogy bármi köze lenne a Borkai-ügyhöz.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom