Telex Neked #2021. március: Never forget magyar–üzbég krumpli

2021. december 22. – 18:54

Telex Neked #2021. március: Never forget magyar–üzbég krumpli
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívül fontos dolgok történtek márciusban: egy ország számolta vissza a perceket, mikor lesz meg a kétmillió beoltott, amire Orbán Viktor kiadta az ukázt, egy világ izgult azon, mikor keveredik ki egy teherhajó a Szuezi-csatornából, és hogy tényleg élnek-e férgek az orvosi maszkokban. De oknyomoztunk a balatoni fáknál egy fura fehér szarréteg nyomán, végigkövettük a szemét útját Ukrajnától Magyarországig, és egy furcsa pityókás koprodukció is jutott az országnak. Év végi összefoglaló, március.

A hónap egyértelműen, olyan igazi nagybetűkkel írt LEGFONTOSABB, hazánkat érintő eseménye még csak nem is Magyarországon történt, hanem egy közép-ázsiai országban, Üzbegisztánban. Orbán Viktor ugyanis jó érzékkel rátapintott a piaci résre, így aztán a kormány ment, látott, és megalapította az Üzbég–Magyar Burgonyakutató Központot. Hogy az azóta eltelt kilenc hónapban mennyi pityókát és kolompért kutattak meg, arról nincsenek biztos információink.

Bár ennél jelentősebb hírt valószínűleg már nem tudunk hozni márciusból, de azért még történt egy és más. Például mindenféle fura videók miatt Magyarországon is elterjedt egy rövid időre a konteó, hogy férgek élnek az orvosi maszkokban, amiket akkor lehet látni, ha meleg víz alá teszik azokat. Férgek. A. Maszkokban. Aztán gyorsan ki is derült, hogy azok csak szövetszálak, amik a gyártás alatt vagy a kicsomagoláskor kerülhettek a maszkokra, és mindenki megnyugodva fújhatott egyet.

A szál végén látható, hogy mint a cérna, több szálra bomlik – Kép: dr. Mark Benecke's Official YouTube Channel / YouTube
A szál végén látható, hogy mint a cérna, több szálra bomlik – Kép: dr. Mark Benecke's Official YouTube Channel / YouTube

Essünk gyorsan túl a koronán

Lehetőleg ne úgy, hanem a híreken. Márciusban sokan kaptunk egy plusz plasztikkártyát a többi hivatalos iratunk mellé, ugyanis nagyüzemben elkezdték kiküldeni az úgynevezett védettségi igazolványokat. Vagy megjelent ez a kis színes kártyácska az ember postaládájában, vagy nem, mindenesetre a beoltottak és a fertőzésen átesettek azt mind-mind úgy hajtották, mint egyszeri miniszterelnökjelölt-jelölt a teszkós parizert.

És arra ki emlékszik, amikor egy ország számolta vissza a perceket, hogy mikor lesz meg a kétmillió beoltott? Pedig március harmincadika pont egy ilyen nap volt: Orbán Viktor egy nappal korábban bejelentette, hogy még aznap elérik a kétmilliomodik oltást. De az aznap nem lett meg, és eljött a kedd, amikor már csak be kellett váltani a miniszterelnök korábbi ígéretét. A járvány addigi egy évében először aznap nem közöltek egész nap friss járványügyi adatokat, mindössze sejtelmesen annyit mondtak, hogy „ezekben az órákban lépjük át a kétmillió beoltottat”.

Fontos és kevésbé fontos dolgok

Persze, legyinthetnénk, hogy ez mindez kit érdekel, hát már majdnem két éve ebben élünk, vagy mondhatnánk inkább azt, hogy „na de, ember: ezer és ezer más dolog van, ami nem a legfontosabb, mégis bele van írva az alkotmányba”. Ezt nem mi mondtuk, hanem Semjén Zsolt egy márciusi kormányülés előtt a Telexnek, amikor arról kérdeztük, valóban a járvány miatt volt-e szükség arra, hogy az Alaptörvénybe beleírják, „az apa férfi, az anya nő”, és ha igen: bevált-e.

Ami inkább beválhatott, az Ferenc pápa iraki látogatása, ahol együtt imádkozott muszlimokkal és más vallási csoportokkal, és ami egyháztörténelmi jelentőségű találka volt, mert akkor először járt katolikus egyházfő a döntően arabok és kurdok lakta országban. (A hónap képét ezúttal is Barakonyi Szabolcs választotta ki.)

Ferenc pápa Ábrahám városában, Urban együtt imádkozott muzulmánokkal és más vallási csoportokkal szombaton, de a katolikus egyházfő találkozott a síiták óriási tekintélyű vezetőjével, Ali al-Szisztani nagyajatollahhal is. Ez a kép nem csak a hónap legizgalmasabb képe, hanem a világtörténelem és az egyháztörténet képe is, a két vallási vezető még sosem találkozott – Fotó: Stringer / Vatican Media / AFP
Ferenc pápa Ábrahám városában, Urban együtt imádkozott muzulmánokkal és más vallási csoportokkal szombaton, de a katolikus egyházfő találkozott a síiták óriási tekintélyű vezetőjével, Ali al-Szisztani nagyajatollahhal is. Ez a kép nem csak a hónap legizgalmasabb képe, hanem a világtörténelem és az egyháztörténet képe is, a két vallási vezető még sosem találkozott – Fotó: Stringer / Vatican Media / AFP

Szemét és madárszar a négyzeten

De nemcsak a pápa, a Telex is járt márciusban külföldön. Ukrajnában néztük meg, honnan indul a Tiszán Magyarországra érkező sok műanyag. A szuper videónk szépen körüljárja azt a témát, hogy hol ered a szemétfolyó Kárpátalján, de bemutatja a (már szinte) szemetelésre predesztinált lakosság társadalmi kényszereit is. Ha még ennyi után sem kattintott, akkor tegye meg azután, hogy leírom, kollégánk a videó egy pontján átkel egy szeméthegyen is.

Belföldön is kimozdultunk a Körúton kívülre. Kíváncsiak voltunk arra, hogy Garancsiék tényleg lemeszelték a Balaton-parti fákat, hogy kipusztuljanak, és jobb legyen a kilátás? Kiderítettük, hogy nem, „a fákon levő fehér réteg pedig egyszerűen azért keletkezett, mert a kárókatona-regiment összevissza szart maga alatt mindent”.

Orbánföldje

Bár a fosós madarak lebuktak, az nem derült ki, hogy az este leple alatt ki vetítette ki március 15-én a Gellért-hegy oldalába az „Orwell Viktor” feliratot, amit a pesti oldalról lehetett teljes egészében látni.

De aznap volt a magyar sajtó napja is, meg is jelent egy alapos médiapiaci fact checkünk arról, hogy hiába állítják az ellenkezőjét a fideszes politikusok legújabban, valójában az elmúlt tíz évben minden pontosan Orbán Viktor szándékának és politikai céljainak megfelelően történt a hazai sajtóban, a miniszterelnöknek pedig olyan befolyása lett, amit politikai ellenfelei megközelíteni sem tudnak.

Készítettünk interjút Navracsics Tiborral is, aki 2010-től a Fidesz-kormány magas rangú tagjaként betonozta be a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, majd partvonalra szorult. Elhagyva a politika súlyos ösvényeit, beszélgettünk Krasznahorkai László íróval is az új könyvéről, nácizmusról, Bachról, globalizációról és egyéb könnyed témákról.

Emlékét őrizzük

És persze never forget Ever Given (nem Evergreen!), az óriási teherhajó, ami úgy kapott öt perc hírnevet, hogy szerencsétlenségére keresztbe fordult, és beragadt a Szuezi-csatornába. De az emberek ezt annyira zabálták, hogy még egy szimulátort is csináltak, amiben mindenki kedvére kipróbálhatta A Nagy Zátonyra Futást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!