Megszólalt Berki Zsolt, a Városháza-ügy „kulcsembere”, aki koholmánynak nevezi a vádakat

2021. december 21. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

Levélben válaszolt Berki Zsolt ingatlanos tanácsadó a Városháza-ügyet vizsgáló fővárosi vizsgálóbizottságnak az ügyben játszott szerepéről. Levelében egyfelől koholmánynak nevezi az őt ért vádakat, másfelől leírja, kit ismer a fővárosi önkormányzattól. Ő az a közvetítő, akit a Városháza állítólagos eladási ügyében kiszivárgott videókban kulcsembernek tartanak. Berki Zsolt először szólal meg az ügyben.

Ahhoz, hogy Berki Zsolt válaszaival képben legyünk, ismerni kell azt is, amit néhány nappal korábban Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője nyilatkozott, majd Bodnár Dezső ingatlanfejlesztő mondott a vizsgálóbizottság december 20-i ülésén a szerteágazó ügyben.

Láng Zsolt december 16-án olvasta fel egy akkor még nem megnevezett ingatlanfejlesztő közjegyző előtt tett nyilatkozatát a sajtónak. A politikus által ismertetett nyilatkozat szerint az ügyben érintett Berki Zsolt ingatlanos tanácsadó 10 százalékos tiszteletdíjat kért az ügylet (a Városháza eladása) lebonyolításáért, a szokatlanul magas jutalékot pedig azzal indokolta, hogy abból magasabb körök is részesülnek a fővárosnál.

A levelet ismertetve Láng Zsolt elmondta: a szerző azt írja, hogy 2021 májusában meghívták a BFVK (Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.) irodájába egy, a főváros által eladásra szánt ingatlanokkal kapcsolatos tájékoztatóra. A befektetésre ajánlott tételek között szerepelt a Városháza épülete is 40 milliárd forintos ajánlati árral. A tájékoztatón Barts J. Balázs, a BFVK vezetője beszélt, aki az ingatlanfejlesztés lehetséges alternatíváit is felsorolta, amelyekről már tanulmányok is készültek. Elhangzott, hogy az értékesítések a főváros vezetőinek tudtával, így a főpolgármester tudtával és beleegyezésével történnek, nyilvános pályázat alapján.

A jelen levő ingatlanbefektetőt érdekelte az ingatlan, ám egy következő befektetői megbeszélésen kiderült, hogy Berki Zsolt ingatlanos tanácsadó 10 százalékos tiszteletdíjat kér az ügylet után, illetve azt is közölte, hogy a pályázatok kiírása szükség esetén „testreszabottan” történik – mondta Láng Zsolt. Ezután a befektető fenntartásokat fogalmazott meg Berki igényeivel kapcsolatban, nem kívánták teljesíteni a tiszteletdíjra vonatkozó igényét, és a vételi szándéktól elálltak – ismertette a dokumentumot a politikus.

A vizsgálóbizottság december 20-ai ülésén kiderült, hogy a meg nem nevezett ingatlanfejlesztő Bodnár Dezső ingatlanos tanácsadó, aki szóban is megerősítette mindazt, amit még névtelenként a felolvasott levelében leírt. A levélben foglaltak egyébként szinte teljes egészében ismertek voltak az úgynevezett Anonymous-maszkos szivárogtató videóban elhangzottakból, amelyekről lapunk is többször tudósított, ezeket a cikkeket itt olvashatja. Berki Zsolt részben erre reagálva írta meg levelét a bizottságnak, amit a fővárosi önkormányzattól kértünk ki.

Berki: A felolvasott állítások koholmányok

A levél szerint a Láng Zsolt által felolvasott levél állításai „minden valóságalapot nélkülöző erőltetett, aljas koholmányok”. Berki hozzáteszi, hogy amennyiben valóban létezik „az állítólagos komoly befektető-vevő, aki az állítólagos tanácsadói díj miatt állt el a vételi szándéknyilatkozat megtételétől, amely állítólagosan 40 Mrd. forintról szólt”, akkor azt üzeni neki, hogy a vételi szándéknyilatkozatát fedezeti igazolással mellékelve juttassa el a Fővárosi Közgyűléshez, valamint tárják azt a vizsgálóbizottság elé.

Berki továbbá kéri Láng Zsoltot, hogy adja át üzenetét az állítólagos befektetőnek, miszerint „amekkora összeget reálisnak tart vagy reálisnak gondol a tanácsadói díj megfizetésére, azt adomány jogcímén juttassa el a Fóti Gyermekváros és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részére”. Mint Berki folytatja, ha ezt a befektető megteszi, abban az esetben nem volt blöff a Láng Zsolt által felolvasott levél. Végül Berki hozzáteszi: szerinte lehetséges, hogy Láng Zsoltot aljas, csalárd módon rászedték.

A levélben Berki válaszol Kovács Péter, a Városháza-vizsgálóbizottság fideszes elnökének és Soproni Tamás, a testület momentumos alelnökének külön kérdéseire is.

Eszerint a bizottsági elnök összes további, az ügy részleteire vonatkozó kérdésére Berkinek az a válasza, hogy mivel a rendőrség nyomozást rendelt el, a nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módjában nyilatkozni. Emellett Berki kéri a vizsgálóbizottság elnökét, hogy az Anonymus-maszkos szivárogtató által közzétett felvételeket eredeti, vágatlan formában juttassa el neki, hogy meghallgathassa. Továbbá kéri, hogy igazságügyi hangtechnikusi szakértői véleményt is mellékeljen hozzá, amely kétséget kizáróan igazolja, hogy a felvétel eredeti, vágatlan és beavatkozásmentes. Azt is kéri, hogy mellékelje hozzá azon igazolásokat, amelyek kétséget kizáróan igazolják a hangfelvételek elkészítésének jogszerűségét, törvényességét és a felhasználásához szükséges hozzájáruló nyilatkozatokat. Ezután tud nyilatkozni a felvételek tartalmával kapcsolatban.

Soproni Tamás kérdéseire, miszerint kiket ismer, Berki így válaszol:

  • Tarlós István volt főpolgármestert nem ismeri.
  • Bagdy Gábor volt főpolgármester-helyettest ismeri, 2016-ban vagy 2017-ben ismerte meg. Ha jól emlékszik, Csomós Miklós volt Fidesz frakcióigazgató által. Csomós Miklós urat tisztességes, becsületes embernek ismerte meg. Bagdy Gábor urat tisztességes, becsületes embernek ismerte meg, és annak is tartja.
  • Barts J. Balázst, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatóját, ha jól emlékszik, 2017-ben ismerte meg. Őt is becsületes, tisztességes embernek tartja.
  • Karácsony Gergely főpolgármestert nem ismeri.
  • Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest nem ismeri.

Anonymous, a Városháza-ügyben rendre, titokban rögzített felvételeket posztoló anonim szivárogtató kedden bejelentette, hogy elküldi a rendőrségnek a fővárosi ingatlaneladásokkal kapcsolatos felvételeit. Állítólag 7 tárgyalás összesen 10 órányi felvételét postázza a rendőrségnek. A rendőrség korábban rendelt el nyomozást, december 13-án házkutatásokat tartottak az ügyben a Városházán és a fővárosi vagyonkezelő irodáiban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!