Az ellenzék szerint a Nemzeti Választási Iroda szándékosan hátráltatja az aláírások összegyűjtését a népszavazáshoz

2021. december 21. – 18:12

Az ellenzék szerint a Nemzeti Választási Iroda szándékosan hátráltatja az aláírások összegyűjtését a népszavazáshoz
Karácsony Gergely főpolgármester az általa benyújtott népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyűjtő ívek átvétele után a Nemzeti Választási Iroda előtt 2021. december 15-én – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hátráltatja az ellenzéki népszavazásához szükséges 200 ezer támogató aláírás összegyűjtését – írja a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) sajtóosztálya. Karácsony Gergelyt arról tájékoztatta az NVI, hogy csak december 23-án tudnak újabb íveket küldeni.

A pótlólag megigényelt aláíróíveket december 17-én kérvényezte az ellenzék az NVI-től. A korábban kért íveket is 13-a helyett csak 15-én délután vehették át a kezdeményezők, írták.

Frissítés: az NVI cikkünk megjelenése után azt közölte lapunkkal, hogy

„Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély, szervezőként a Fudan Egyetemről, valamint az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán első alkalommal december 11-én késő este kérdésenként 3500 ívet igényelt.

Ezt az igényét az NVI javaslatára december 13-án délután továbbiakkal egészítette ki, mivel az ívek gyártását végző ANY Biztonsági Nyomda (korábbi Állami Nyomda) kapacitása ezt határidőben lehetővé tette.

Az Iroda így első alkalommal, december 15-én kérdésenként 26667 aláírásgyűjtő ívet adott ki a szervező részére, akinek második kérelme – a sajtóban megjelentekkel ellentétben – december 20-án délután érkezett az NVI-hez, melyben újabb aláírásgyűjtő íveket igényelt. Ezeket is haladéktalanul, már december 23-án vagyis mindössze három nap alatt kiadja a választási iroda, miközben a népszavazásról szóló törvényben (Nsztv.) előírt határidő öt nap.

Az aláírásgyűjtő ívek egyedi sorszámmal és másolásvédelemmel ellátott hivatalos dokumentumok, melyek előállítása is szabályozott időben és keretek között történik. Egy íven 15 aláírás szerepelhet, így 26 667 íven – kérdésenként – szinte pontosan 400 ezer aláírás gyűjthető. Második alkalommal újabb 25 ezer ívet igényelt a szervező, mellyel a kérdésenként gyűjthető aláírások száma átlépi majd a 770 ezret.

Mindez jól mutatja, hogy a sajtóban megjelentekkel szemben a Nemzeti Választási Iroda a szervezővel együttműködve és a törvényi határidőket betartva látta és látja el a népszavazással összefüggő feladatait”

– írták-

Orbán Viktor keddi kormányinfóján azt állította, jogilag csak a választások után lehetséges a Fudan-népszavazás megtartása. Az ellenzék szerint ez nem igaz: a kormány csak húzza az időt, a Nemzeti Választási Iroda pedig asszisztál ehhez. Az ünnepek ellenére az ellenzék a közleményében azt írja, mindent meg fognak tenni azért, hogy összegyűjtsék a megfelelő számú aláírást.

Az összefogott ellenzéki pártok két kérdésről gyűjtenek aláírásokat:

  • az álláskeresési járadék folyósításának 270 napban való maximalizálásáról, azaz a mostani 3 hónap helyett 9 hónapra növelnék a támogatás idejét,
  • a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak címzett vagyonjuttatásáról szóló 2021. évi LXXXI. törvény hatályon kívül helyezéséről.

200 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük január közepéig. Ez szükséges ahhoz, hogy az ellenzék két kérdése is felkerülhessen arra a szavazólapra, amin a kormány négy gyermekvédelminek nevezett kérdése már biztosan rajta lesz.

Az egységes ellenzék már 25 ezer aláírást gyűjtött össze keddig a múlt csütörtökön indult népszavazási kezdeményezés támogatására. Az aláírásgyűjtésben részt vesz a DK, a Jobbik, az LMP, az MMM, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, valamint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) aktivistái is.

Ez utóbbi párt nehezményezte hétfőn egy Facebook-posztban, hogy túl kevés ívet kaptak az ellenzéki pártoktól, mindössze 680-at. Emiatt a párt több városban még mindig nem tudta elkezdeni az aláírásgyűjtést. Simon András, Márki-Zay Péter kampánycsapatának kommunikációs vezetője reagált is erre Telexnek:

„az első körben az Állami Nyomdától megkapott valamennyi ívet kiosztottuk az aktivistáink között”.

Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy amint lesznek ismét íveik, az MKKP elsőbbséggel fog kapni belőlük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!