Budapest Pride: Novák Katalin homofóbiaminiszter, az emberi jogok sárba tiprása, ha köztársasági elnök lesz

2021. december 21. – 18:45

Másolás

Vágólapra másolva

Erős szavakra késztette a Budapest Pride szervezőit Novák Katalin köztársasági elnöki jelölése. Szerintük Novák kiterjedt nemzetközi szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkező „homofóbiaminiszter”, akinek államfővé választása az emberi jogok sárba tiprását jelentené.

„Novák Katalin veszélyesen közel került olyan orosz oligarchákhoz, amerikai szélsőséges csoportokhoz és vallási fundamentalistákhoz, akik bármit képesek megtenni azért, hogy más országokban lobbizva érvényesítsék a politikai céljaikat” – állítja a Budapest Pride abban a sajtóközleményében, amit néhány órával azután adtak ki, hogy Orbán Viktor bejelentette: a Fidesz a családügyi tárca nélküli minisztert jelöli jövőre köztársasági elnöknek Áder János utódjául. Nem sokkal korábban az ellenzék állította azt, hogy Novák jelölése „az államfői hivatás megalázása”.

A Budapest Pride a családügyi minisztert közleményében csak homofóbiaminiszternek titulálja, és azt hangsúlyozza, hogy „ha Novák Katalin lesz Magyarország következő államfője, az komoly veszélyt jelent majd a magyar nőkre, az LMBTQ-jogokra, a szólásszabadságra és a magyar demokráciára nézve”.

„Sárba tiporják az emberi jogokat, ha a homofóbiaminiszter lesz a köztársasági elnök”

– fogalmaznak az LMBT-érdekvédők. Elsősorban Novák konzervatív családvédő szervezetekkel való együttműködését, így az amerikai World Congress of Families (WCF) kongresszusain való szereplését és a CitizenGóval való kapcsolatát kifogásolják, álláspontjuk szerint a magyar miniszter gyűlöletcsoportoknak minősülő külföldi szervezetekkel működik együtt. „Novák Katalin államtitkári kinevezése óta éjt nappallá téve dolgozik nemzetközi gyűlölet-exportőrökkel: Vlagyimir Putyin oligarcháival, illetve olyan amerikai vallási fundamentalista- illetve gyűlöletcsoportokkal, akik más országokban és nemzetközi szinten lobbiznak azért, hogy tovább csorbítsák a nők és az LMBTQ-emberek jogait” – fogalmaznak. Novákot az Orbán-kormány „egyik legradikálisabb homo- és transzfób tagjának” nevezik, és azt hangsúlyozzák, hogy a Novák Katalin által kiépített kiterjedt nemzetközi szélsőjobboldali kapcsolatok révén a Fidesz itthon is elkezdte kiépíteni „a nő- és LMBTQ-ellenes gyűlöletcsoportokat”.

A Budapest Pride intenzív kritikája részben 2017-es eseményekre megy vissza, négy éve Budapesten tartották a konzervatív, kritikusai szerint homofób családvédő amerikai WCF négynapos kongresszusát, az eseménynek Novák Katalin volt a háziasszonya. A WCF egyfajta konzervatív összekötő hídként is működik az amerikai jobboldal családvédői és orosz ortodox csoportok között. A WCF több résztvevője egyúttal a szintén jobboldali szereplőkhöz köthető CitizenGo nemzetközi online petíciós platformhoz is kapcsolódik. Ők kérték először a Fideszt a női jogokat védő Isztambuli Egyezmény ratifikálásának elhalasztására, amit aztán a magyar kormánypárt a zászlajára tűzött. Novák Katalin egy újabb nemzetközi kezdeményezés, a Politikai Hálózat az Értékekért vezetője is.

A melegellenes irányba eltérített, nyáron elfogadott magyar pedofilellenes törvény a kritikák szerint a hasonló, orosz törvények irányát követi. De nem a pedofiltörvény volt az első, ahol a szervezetek éles kritikát fogalmaztak meg Novákkal szemben. 2020 májusában a kormánytöbbség betiltotta a transzneműek számára a jogi nemváltást, decemberben pedig azt lehetetlenítették el, hogy az azonos nemű párkapcsolatban élők egyedülállóként örökbe fogadhassanak. A magyar családügyi miniszternek egy idén tavaszi nyilatkozata is kiverte a biztosítékot az LMBTQ-szervezeteknél: Novák Katalin akkor egy belga tévének beszélt arról, hogy szerinte a meleglobbi túl messzire ment, azokat, akik nem minden területen a melegjogok előmozdítására törekszenek, rögtön melegellenesnek bélyegzik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!