Dokumentumfilm is készül a vadászati világkiállításról

2021. november 30. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Filmintézet négy dokumentumfilmnek szavazott meg gyártási támogatást:

  • dokumentumfilm készül a futballtörténelem egyik legizgalmasabb alakjáról, Siflis Gézáról;
  • folytatódik a Szemünk fényében megismert világtalan pár családja mindennapjainak bemutatása;
  • a Vadászati és Természeti Világkiállításról
  • és Afrikában tevékeny jezsuita misszionáriusokról is film készül.

Az NFI a közleményében azt írja, két éve nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streamingszolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton, a támogatással kapcsolatban úgy fogalmaznak, a szervezet „elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek”.

„Az Egy a Természettel! című dokumentumfilm a 2021 őszén megrendezett Nemzetközi Vadászati és Természeti Világkiállítást dolgozza fel. A nagysikerű rendezvényt bemutató alkotást Gaszner Veronika készíti a Filmintézet 25 millió forintos támogatásával” – fogalmaz a közlemény.

Ahogy korábban írtuk, a rendezvény helyszínéül szolgáló Hungexpo felújítása 55 milliárd forintba került, a kiállítás megszervezésére 17 milliárd forintot költött a kormány az adófizetők pénzéből.

A kommunikációs feladataira összesen több mint 3 milliárd forint ment el, a kiállításhoz szükséges applikációk megvalósítása 125 millió forintba került, és szoftverfejlesztésre is több mint 600 millió forintot költöttek. De ahogy Kovács Zoltán fogalmazott:

„A megtérülését lehet természetesen azonnali pénzbeli megtérülésben is mérni, én nem ezt javaslom.”

A vadászati kiállítással kapcsolatban felmerült kérdéseket ebben a cikkben jártuk körbe részletesen, a kiállításról készült fotóriportunkat pedig itt tudja visszanézni. Legutóbb arról írtunk, hogy a vadászati kiállítás szervezői nem árulják el, hogy milyen tanulmányokra fizettek ki több tízmillió forintot.

Az NFI ezenkívül még három dokumentumfilmnek szavazott meg gyártási támogatást:

Cséke Zsolt rendező-producer Menyhárth László és Czimmermann István jezsuita misszionáriusok életét és Afrikában végzett munkásságát mutatja be készülő dokumentumfilmjében. A Szabadság vára a Nemzeti Filmintézet 20 millió forintos támogatásával készül.

A látássérült Császár szülők gyermekéről, a 17 éves Fecóról Varga Ágota (Szemünk fénye, Szülei szeme) rendez dokumentumfilmet, ami 100 percben 18 év eseményeit öleli fel. A Szemük fénye a szülők élettörténetét követően, a hamarosan felnőtté cseperedő Fecóról szól, és 25 millió forintos NFI támogatással valósul meg.

A szabadkai származású legendás focista, Siflis Géza ötszörös válogatott, majd a Ferencváros játékosának kalandos életéről és tragikus haláláról készít filmet Siflis Zoltán a Filmintézet 6,3 milliós támogatásával A kapus halála címen.

Siflisről a Kelebiai Levente SE vezetője, Kovács Marcell így emlékezett meg tavaly: „a 20. század elején Siflis Géza Szabadkán kezdte futballistakarrierjét, ahonnan Budapestre, majd a magyarországi Kelebiára került. Délvidéki magyar mivolta miatt állandó célpontja volt az egykori Államvédelmi Hivatalnak, vagyis az ÁVH-nak. Az Andrássy út 60-as szám alatti pincebörtönben az ÁVH verőlegényei olyan súlyosan bántalmazták, hogy az ott szerzett sérüléseiből soha nem tudott felgyógyulni és 1948. október 29-én Kelebián elhunyt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!