Tállai: A helyi fizetőeszköz gyorsan reagál

2021. november 29. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

„Orbán Viktor két balkeze, Varga Mihály és Matolcsy György” nem tudott tenni semmit a forint gyengülésével szemben – mondta Z. Kárpát Dániel. „Van-e végre bátorsága a kormánynak szembenézni azzal, hogy legyen árfolyamcél?” – kérdezte a jobbikos képviselő.

„Nemzetközi folyamatokról van szó” – érvelt válaszában Tállai András. Az államtitkár szerint az euró is 10 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, a román lej és a cseh korona is hat százalékot esett, a lengyel złoty is 8-at, tehát a forint nem áll egyedül a gyengüléssel. Az euróval szembeni gyengülése sem lóg ki a régióból. „Ez egy nemzetközi tendencia, más országok is küzdenek ezzel,

Magyarország egy nyitott piac, a helyi fizetőeszköz nagyon gyorsan és jelentősen reagál a nemzetközi trendekre.”

„A legnagyobb problémát a kormány 2010 után megoldotta. Képzeljük el, mi történne a devizahitelesekkel, akik 2010 előtt vettek fel devizahitelt. 2010 előtt a hitelállomány 70 százaléka deviza volt. Ma már az árfolyam gyengülése nem okoz veszélyhelyzetet a családok hiteleinek kifizetésében” – mondta Tállai.

Z. Kárpát szerint ez a válasz meglepő beismerése a gyengeségnek, hiszen sérülékenységről, nyitott piacról, nemzetközi trendről szól, miközben máskor más hangnemben beszél a kormány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!