Rétvári: Ha baloldali kormány lenne, nem lenne ennyi lélegeztetőgép

2021. november 29. – 15:30

Másolás

Vágólapra másolva

Seszták Miklós az oltási stratégiáról kérdezett. A KDNP-s képviselő – egykori miniszter – a koronavírus elleni oltás eredményességéről beszélt. A fertőzésszám azonban újra nő, „ezért is kell növelni az oltások számát”, a kormány ezért is tette lehetővé a regisztráció nélküli oltást a múlt héttől kezdve.

„Hogyan változott az oltási program”, mik a tapasztalatok?

Rétvári Bence válaszolt párttársának. A WHO európai regionális igazgatója szerint „Magyarországon példaértékű oltási kampányt folytatnak” – érvelt az államtitkár. Akik külföldről nézik a magyar védekezést, azok elismerően nyilatkoznak erről. „Ha a baloldalra hallgatott volna a kormány, akkor nem lenne ennyi lélegeztetőgép, nem lenne ennyi elegendő felszerelés sem a kórházakban” és csak négy oltóanyag lenne, hiszen nem lenne sem kínai Sinopharm, sem orosz Szputnyik V – amelyek bevetését az európai gyógyszerügynökség (EMA) mostanáig nem hagyta jóvá, így az EU ezeket az oltásokat nem fogadja el a védettség garanciájaként.

Rétvári Bence – Fotó: Bődey János / Telex
Rétvári Bence – Fotó: Bődey János / Telex

Megismételte, hogy az átoltottságban a 3. oltást tekintve Magyarország az élen jár 20 százalékkal, miközben az EU átlaga 8 százalék.

Igaz, a két oltást felvevők aránya csak 60 százalék, ami elmarad az EU átlagától, különösen Dél-Európáétól, ahol 90 százalék feletti az átoltottság, erre nem tért ki az államtitkár.

Seszták a választ elfogadta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!