Béremelést kapnak a pedagógusok, de kevesebbet, mint amit a szakszervezetek követelnek

2021. november 29. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

Hiller István a pedagógusok bérezésére vonatkozó követeléséről kérdezett. Az MSZP egykori közoktatási minisztere szerint a kormány nem tartotta be az ígéretét, mert a 2013-ban meghirdetett pedagógus-életpályamodellben a kormány a terhek növelését azzal kötötte össze, hogy a bérek is növekedni fognak a minimálbérhez igazítva. Két évvel később azonban a minimálbérhez való igazítást kivették az életpályamodellből.

„A minimálbér nő, a pedagógusok meg ott maradtak a maguk megszegett ígéretével.”

„15 ezer pedagógust bocsátottak el, és a pedagógusképzést is fizetőssé tették” – mondta válaszában Rétvári Bence az MSZP 2010 előtti politikájáról. Ezzel szemben a kormány 10 százalék béremelést érvényesített, és jövőre a kormány további 10 százalékos béremelést tervez.

Hiller szerint a 10 százalék kevesebb, mint amennyit a pedagógus-szakszervezetek jogosan követelnek. Hiller szerint a mindenkori minimálbért vissza kell helyezni igazodási pontnak.

„Visszateszik a minimálbért az A1-es kategóriába?” – kérdezte Hiller. Rétvári szerint „annak a kormánynak a képviselője, aki csökkentette a pedagógusok bérét”, nem teheti fel hitelesen a béremelés kérdését. Végül nem válaszolt arra, hogy ismét viszonyítási alap lesz-e a pedagógusok béremeléséhez a minimálbér.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!