20 százalékos minimálbér-emelés egy év alatt

2021. november 29. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Miért fontos a 200 ezer forintos minimálbér bevezetése? – érdeklődött Kara Ákos. A fideszes képviselő szerint 2021-ben akár 7 százalék is lehet a gazdasági növekedés. Ezzel magasabb lehet a minimálbér, mint Gyurcsány Ferenc alatt az átlagbér – idézte a kormánypárti szlogent a képviselő. 2010-ben 73 500 forint volt a minimálbér, mondta.

Schanda Tamástól a képviselő megtudhatta, hogy a kormánynak az a célja, hogy segély helyett munkát adjon a magyar embereknek. „Éppen ezért azt szeretnénk, hogy a lehető legnagyobb mértékben nőjenek a bérek Magyarországon.” Ehhez adócsökkentés kell, erre újabb 750 milliárd forintnyi csökkentést érvényesít a kormány, negyedével csökkentve a munkabért érintő terheket 2010 óta.

„A kormány sikeres válságkezelésének köszönhetően sikerült elkerülni, hogy a járvány súlyos munkanélküliséghez vezessen. Januártól a minimálbér 200 ezer, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik. Egy év alatt 20 százalékos béremelést jelent, amire alig akad példa a nemzetközi gyakorlatban is.”

Az elmúlt 28 évben csak a jobboldali kormányok alatt nőtt a minimálbér vásárlóereje – mondta Schanda, megjegyezve, hogy 2002 és 2010 között reálértékben a minimálbér vásárlóereje csökkent 2 százalékkal, hiába nőtt nominálértékben 50-ről 73 ezerre.

„A gazdasági növekedés eredményéből a munkavállalók is részesülnek, a dolgozó szülőket adóvisszatérítéssel is támogatjuk” – mondta Schanda, akinek válaszát Kara Ákos elfogadta, megjegyezve, hogy a Fidesz eltakarította az MSZP-kormány okozta romokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!