Egy újabb hangfelvételen arról beszélnek, hogy a pályázók befolyásolni tudják a fővárosi kiírásokat

2021. november 26. – 09:53

Egy újabb hangfelvételen arról beszélnek, hogy a pályázók befolyásolni tudják a fővárosi kiírásokat
A Városháza épülete az V. kerületi Városház utcában – Fotó: Róka László / MTVA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Miért éri meg a közvetítőknek jutalékot fizetni? Ki az a Berki Zsolt? Mi a szerepe a városházi ingatlaneladásoknál? Ilyen kérdésekről beszélnek egy újabb illegálisan rögzített hanganyagon. A Városháza szerint a kiírások sablon alapján készülnek, nem csökkentik a vevők körét szűkítésekkel, és az ingatlaneladásoknál tucatnyi érdeklődő szokott lenni.

Az Anonymousként emlegetett szivárogtató újból lecsapott, a sajtóval megosztott újabb hanganyagon állítólag Gansperger Gyula és Bodnár Zsigmond volt wallisosok hallhatóak, akik értelmezik Berki Zsolt szerepét. Róluk itt és itt írtunk magyarázó cikket. Gansperger Gyula volt ÁPV-vezér önmagának is vett korábban fővárosi ingatlant, de a Rahimkulov-család érdekében is eljárt. Berki Zsolt pedig valamilyen közvetítői szerepet játszott. A sajtónak még egyikük sem szólalt meg.

A mostani szöveg szerint Berki Zsolt amolyan kijáróember, aki el tudja intézni, hogy miként szülessen meg egy-egy pályázati kiírás a Városházán.

Gansperger magyaráz

A felvételen Gansperger Gyula azt magyarázza nagy vehemensen egy potenciális vevőnek (aki biztosan valamely nagyobb csoportot képvisel, mert egy ingatlancsomag megvásárlásának szándékáról beszél), hogy azért kell Berki Zsoltot igénybe venni, mert neki a pályázatok kiírásában van „segítő” szerepe.

A főváros sokszor védekezett azzal a városházi „jutalékos rendszerrel” kapcsolatos vádak során, hogy teljesen anonim, elektronikus és nyílt pályáztatási rendszere van. Ebben nem feltétlenül látszott, hogy egy közvetítőnek milyen szerepe lehete, de Gansperger szerint Berki tud abban segíteni, hogy testreszabott legyen az ingatlan kiírása, így egy konkrét vevő tudja azt megnyerni.

Egyszer majd a beszélgetésben kérdéseket feltevő személy kiléte is fontos lesz, aki elég bután visszakérdez („A Zsolt ekkora ember? Tényleg? Úristen!” – ilyen közbevetései vannak, mintha csak tudatosan beszéltetné a feleket), szóval ez egyszer majd izgalmas lehet, de előbb nézzük, hogy mit hallhatott.

Ezek hangoznak el:

„Ha Zsolttal megállapodunk, akkor bele tudunk szólni a pályázatba, ez benne van az árban.”

„Zsolttól tudom, nagyon brutálisan arra lesz kiírva, akit akarnak.”

„Van egy hölgy (a vagyonkezelőnél – a szerk.), aki foglalkozott az ügyünkkel, naponta hívott, mindenben segített.”

„Elolvastam előre a pályázati szöveget, kérdezte, jó ez nekem, mondtam, jó.”

„Barts Balázs maga jött ki a Zsolt elé, kezet fogott, majdnem földig hajolt.”

Gansperger Gyula valamiért ezeket mondja, és azt, hogy igazat mond, fontoskodik, rossz információi vannak, ez még talány, de nem úgy tűnik, mintha nem magától mondaná ezeket a mondatokat, amelyekkel nyilván önmagát is lejáratja most a közvélemény előtt.

Konkrét eladások

A beszélgetésben két most eladásra váró kelenföldi és egy Ganspergerék által megvett budatétényi telek konkrétan is szóba kerül, a „Rimaszombat 2”, ami 5,2 milliárd forint, de le tud menni 5 milliárdig, (Úgy tudjuk, hogy a 11. kerületi Rimaszombati út 2 az Etele Pláza melletti lepukkant kollégiumi épület telke).

Elhangzik egy olyan javaslat is, hogy

„csináljuk meg az elsőt, Tétényi út – Etele, ezt indítsuk el, ha látják a pozitív hozzáállásokat, ti véleményezhetitek a kiírást, utána lehet indítani a csomagot, amit leírtál.”

A beszélgetésben arra is utalás hangzik el, hogy ennek az ára 10 százalék körüli összeg.

A budatétényi ingatlan (Ganspergerék korábban ezt vették meg) kiírásáról azt hallottuk, hogy az amúgy teljesen sablon volt, vagyis a védekezés szerint nem volt abban semmi testreszabás. Gansperger is azt mondja, hogy nem volt benne megkötés.

A Tétényi – Etele (Tétényi úti piac) folyamatban levő pályázat ennél kicsit összetettebb lesz, az nem teljesen korlátozásmentes kiírás lesz. Úgy tudjuk, hogy az kétfordulós lesz, be kell adni egy koncepciót is zárt borítékban, hogy mit szeretne a vevő. Amikor lemegy az anonim elektronikus licit, a folyamat után felbontják a borítékot, megvizsgálja egy bizottság a terveket, a legjobbra értékelt koncepció kap egy utolsó árajánlati lehetőséget.

A Városházán

Hivatalos reakciónk még nincsen a Városházától, biztosan lesz majd valamilyen reakció, de informálisan annyit hallottunk, hogy az ingatlaneladások döntően egyenkiírással készülnek. Az említett Tétényi – Etele (Tétényi úti piac) pályázati csomagjáért például 18 érdeklődő fizette meg a 200 ezer forintot, amellyel el lehet vinni a részletes kiírást.

Frissítés: Karácsony Gergely FB-posztban reagált:

„Tisztelt Anonymus úr, kedves Antal!” – kezdi Karácsony Gergely, aki így folytatja

általam ismeretlen (vélhetően általam nem ismert – szerk.) NER-es figurák és Putyin-közeli, kormány által is támogatott oligarchák milyen alapon beszélnek a fővárosi vagyongazdálkodást érintő ügyekről,

az orosz titkosszolgálat a maga kompromat-módszereivel igyekszik beavatkozni a választásokba.

1. Hozza nyilvánosságra a birtokában lévő összes hangfelvételt, teljes terjedelmében, vágatlanul.

2. Jöjjön el a vizsgálóbizottság elé, jöhet tőlem maszkban is, vagy szóljon a megbízóinak, úgy tervezzük majd az üléseket, hogy azok ne a kormányülések vagy a Fidesz elnökségi üléseinek napjára essenek. Igény esetén orosz tolmácsot biztosítunk.

3. Talán nem kizárt, hogy mielőtt Ön (Önök) és a lakájmédiájuk állít valamit, előtte tájékozódnak, tudhatnák, hogy a Fővárosi Önkormányzat az ingatlanértékesítéseit nyilvános pályázat alapján végzi. A kiírások sablon szerint készülnek, azokban olyan feltételek nem szerepelnek, amelyek a potenciális vevők körét leszűkítenék.

Ami pedig az általam és a városvezetés egyetlen tagja által sem ismert, sokat emlegetett Berki nevű NER-es ingatlanost illeti, nos, őt évekkel ezelőtt Tarlós István helyettesének kérésére fogadta a vagyonkezelő vezetése még az előző városvezetés idején.

Eddig az idézetek.

Mivel nyilvános adat, megkaptuk, hogy kik vitték el a piacra a nagyobb pályázati csomagot, itt még tényleg „mindenki ”ott van, aki számít:

  • Beta Offices Kft. – Skanska projektcége
  • Primestone Two Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alap – az Estonhoz köthető
  • Biggeorge Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alap
  • Horizon Development Kft.
  • Redimmocorp Kft.
  • Futureal Belváros Kft.
  • Victoria Ingatlanhasznosító Kft. – tulajdonos Schimicsek Tibor
  • Fusion Real Estate Kft. – tulajdonos Fusion Group Zrt.
  • BHG-JÁSZ Ingatlanfejlesztő Kft. – tulajdonos Lovas Tamás, FRAX Zrt., Luximmo Ingatlan Kft.
  • Triholding Projekt Kft. – tulajdonos Ludányi Nagy Dorottya, Amir Holding
  • Proform Zrt.
  • LCP Consulting Kft.
  • Market Asset Management Kft.
  • JT ROSS Property Group – tulajdonos Kosztya Zsolt, Jamry Holdings Kft.
  • Angolkert Lakópark Kft. – tulajdonosok: Redwood Holding Kft., RESINVEST Kft.
  • Schweidel Investment Kft. – tulajdonosak: Piukovics András és Gábor, Scheffler Tamás
  • FUNDUS Vagyonkezelő Zrt – tulajdonos: Fintha-Nagy Ádám
  • Wincenter Europe Ingatlanberuházó Kft. – tulajdonosok: Gerő János, Wingprop Zrt.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!