Külföldről súlyos támadás érte az előválasztás informatikai rendszerét, belföldön is akadozott a szavazás, de minden beregisztrált le tudta adni a voksát

2021. október 16. – 19:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az előválasztás hajrájában ellehetetlenült a külföldi online szavazás, értesültünk több olyan olvasónktól is, aki megpróbált voksolni a határon túlról.

Ők egy levelet is kaptak a szavazást lebonyolító aHangtól, illetve az ELEVE támogatói csoporttól, amelyben az írták, hogy „az előválasztás szavazó rendszerét súlyos külföldi támadás érte, ezért jelenleg a szavazórendszer külföldről sajnos nem elérhető. Informatikusaink dolgoznak a támadás kivédésén, de sajnos nincs garancia arra, hogy a külföldről történő elérhetőség helyreáll-e a szavazás lezárásáig, ma 20:00 (CET) óráig.”

Este hét óra után az online szavazás belföldről is nehézkessé vált. Több voksolni kívánó jelezte nekünk, hogy a rendszer nulla rendelkezésre álló szavazóbiztost jelzett, illetve, akinek sikerült is elindítania a folyamatot, azoknál sem működött tökéletesen a rendszer, a videós bejelentkezés többször megszakadt.

Úgy tudjuk, hogy az online rendszerbe este fél kilencig még be lehetett sorolni belföldről, és akinek ez sikerült, az leadhatta a szavazatát. Információink szerint összesen 2000 ember állt sorban, és 150 operátor dolgozott, este tízig mindenki le is tudta adni a szavazatát.

A előválasztás informatikai rendszerét nem először érte támadás, rögtön az első forduló első napján történt egy, amit az ellenzék a kormány nyakába próbált varrni, illetve a második fordulóban is próbálkoztak támadók, de akkor nem feküdt ki a szavazórendszer.

Az első fordulóban végrehajtott támadásokról szakértői jelentés is készült, amelyből megállapítható volt, hogy jól ismert külföldi hálózatok támadták meg egy rosszul felkészített rendszert.

Vasárnap este 20:00-tól élő választási műsorunkban fogjuk értékelni a második forduló eredményeit. Érkezik hozzánk Török Gábor, Cseh Katalin, Arató Gergely, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is. Az eseményt a YouTube-on és a Facebookon fogjuk közvetíteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!