Mintha 12 millió előválasztó jelent volna meg egyik percről a másikra a második forduló első napján

2021. október 11. – 18:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Tegnap volt egy elég komoly méretű támadás, de sikerült elhárítani” – nyilatkozott az aHang kampányigazgatója az Inforádiónak. Hajdú Gergő emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki előválasztás általuk működtetett informatikai rendszere nem pusztán az online voksolást biztosítja, hanem a személyes szavazás hátterét is az a szoftver adja.

Vasárnap ismét terheléses támadás érte az ellenzéki előválasztás online rendszerét, de gyorsan sikerült elhárítani – közölte, hozzátéve, hogy így ugyan tény, hogy a második forduló elején voltak fennakadások, de hétfőn napközben már zavartalanul működött a rendszer.

A vasárnapi újabb kibertámadási kísérletről úgy fogalmazott az aHang kampányigazgatója:

„Mintha 12 millió szavazó jelent volna meg egyik percről a másikra, tehát ennyi lekérés érkezett a rendszerhez. Ez pár perces lassulást okozott, és utána szépen helyreállítottuk.”

Miután az első fordulóban történt hasonló, akkor új környezetbe költöztették a rendszert, ez pedig gyorsabban tudja kezelni ezt a kihívást. Azt még nem látják, honnan indulhatott a beavatkozás, de amint biztosat tudnak erről, megadják a tájékoztatást. Valószínűsíti, hogy

„a múltkorihoz hasonló forrásokból érkezhetett”.

Az előválasztás második fordulójának első napján, azaz vasárnap rekordközeli részvétel volt, 78 617 ember voksolt. „Ebből nagyjából 15 ezren online, ami szintén szép szám, és a másdik nap adatai is egy hétfőnek megfelelő szavazási aktivitást mutatnak az első fordulóhoz képest”, mondta Hajdú.

Az előválasztás második fordulója az eredetileg tervezettnél hat nappal később kezdődött el, és hét napon át tart. Vasárnap reggel kezdődött, és a mostani tervek szerint jövő szombat estig lehet leadni a szavazatokat személyesen az országban bárhol, vagy az erre kifejlesztett internetes felületen. Ketten maradtak versenyben, vasárnapra eldől, Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter lesz az ellenzék vezetője 2022-ben.

Az előválasztás első fordulója is hasonló nehézségekkel indult, amit eleinte hatalmas sikerként próbáltak tálalni az ellenzéki pártok, majd túlterheléses, célzott kibertámadásról kezdtek beszélni, és ezzel nyíltan a kormányt vádolták. A Fidesz másnap egy tömör mondattal visszaszúrt, majd az újraindítás után Karácsony Gergely főpolgármester már egyenesen Kínáig vezette a szálakat. Az esetről kiadott jelentés alapján kiderült, hogy valóban volt támadás, ám azt egy könnyen elkerülhető hiba miatt sikerült véghezvinni. Az ügyben ugyanakkor jelenleg is nyomozás van folyamatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!