Nyögvenyelős procedúra után, de megérkezett Renner Erika számlájára a 25 millió forintos kártérítés

2021. október 6. – 05:08

frissítve

Nyögvenyelős procedúra után, de megérkezett Renner Erika számlájára a 25 millió forintos kártérítés
Renner Erika – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A jogerős ítéletben szereplő 15 napnál jóval többet, több mint két hónapot kellett arra várni, hogy Renner Erika számlájára átutalják a kártérítési ügyében megítélt 25 millió forintot és az azzal járó perköltséget. A nyögvenyelős procedúrának többek között Bene Krisztián is oka, de a rendszer sem segített, hogy az áldozat könnyen a pénzéhez jusson.

Több mint négy hónappal azután, hogy a Fővárosi Ítélőtábla június 1-jén jogerősen helybenhagyta a lúgos orvos áldozatának kártérítési ügyében született elsőfokú ítéletet,

Renner Erika számlájára kedden átutalták a 25 millió forintot és a több mint 500 ezer forintos perköltséget.

A döntés alapján az összeget az iratok kézhez vételétől számított 15 napon belül kellett volna megkapnia a nőnek, a határidő július 27-én járt le, de mivel a Bene Krisztián apja Renner Erika számlája helyett valamiért a végrehajtónak utalta az összeget, az áldozatnak kellett futnia a pénze után.

A nőnek a Fővárosi Törvényszéken kellett kérnie a végrehajtási eljárás elrendelését, aminek az átfutása többhetes procedúra volt, mivel a 15 napos határidőket szigorúan betartották, időközben – betegség miatt – a bírósági titkárt pedig lecserélték, ezért más vette át az ügyet. Bár a törvényszék „adminisztrációs hiba” miatt többször is visszadobta Renner Erika beadványát, a bíróság hivatalos okiratán a helyes ügyszám mellett egyébként rossz nevek szerepelnek. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar mégis befogadta a dokumentumot, mivel azok az iratok, melyeket a nő jogi képviselője töltött ki, rendben voltak.

Renner Erika a Telexnek azt mondta, nem érez elégtételt, úgy gondolja, ez az összeg járt neki. Szerinte az ilyen eljárásoknak úgy kéne haladniuk, mint kés a vajban, ő azonban az elmúlt nyolc évben sokszor érezte mellékszereplőnek magát, akit „csak ide-oda lökdösnek a rendszerben”.

„Ugyan súlyos fizikai sérüléseket szenvedtem, de a hatósági eljárások alatt szerintem sokkal jobban sérültem. Abban mentem igazán tönkre”

– mondta.

A lúgos támadás

Bene Krisztián 2013. március 12-én támadta meg volt barátnőjét, miután a nő pár hónappal korábban szakított vele. Renner Erikát megkötözte, elkábította, és maró lúgot locsolt a nő nemi szervére és annak környékére. A Budai Irgalmasrendi Kórház volt kórházigazgatóját összesen hatszor ítélték el. 2018-ban jogerősen 11 év börtönbüntetést kapott, és örökre eltiltották az orvosi hivatástól.

Intézményi abúzus, a nyilvánosság kizárásával folyó tárgyalások négy éve

Renner Erika kártérítési ügye 2017-ben indult. A tárgyalásokról teljesen kizárták a nyilvánosságot, így a nőnek évekig három férfi – két ügyvéd és a bíró – jelenlétében kellett bizonygatnia, hogy nemi szerve annak idején tényleg olyan fokon sérült, ami az egész életére hatással van.

Bár a büntetőügyben a nőt több szakértő is vizsgálta, születtek igazságügyi szakértői vélemények is, amelyeket a polgári perbe okiratként is átemeltek, a bíró szerint ez nem volt elég. Hét évvel a támadás után újabb szakértői vizsgálatok következtek, 2020 októberében pedig elkészült az egyesített szakértői vélemény. Az 50 oldalas dokumentum súlyos állításokat tartalmazott, és világosan fogalmazott.

Ebben írtak arról is, hogy Renner Erika a támadást még mindig nem dolgozta fel, csupán megtanult azzal együtt élni. Az elmúlt években ráadásul újabb és újabb traumák érték. Azzal ugyanis, hogy az ügyészség először meg akarta szüntetni a nyomozást, valamint hogy az elhúzódó bírósági tárgyalások során

az áldozatnak főleg férfiak előtt kellett vizeletürítési, menstruációs problémáiról, nemi szervének állapotáról és megváltozott szexuális életéről beszélni, intézményi abúzus áldozata lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!