Jogerős: a lúgos orvosnak 25 millió forint kártérítést kell fizetnie Renner Erikának

Legfontosabb

2021. július 7. – 06:59

frissítve

Jogerős: a lúgos orvosnak 25 millió forint kártérítést kell fizetnie Renner Erikának
Renner Erika – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla a lúgos orvos áldozatának kártérítési ügyében született elsőfokú ítéletet. Bene Krisztiánnak 15 napja lesz arra, hogy 25 millió forintot fizessen Renner Erikának, de neki kell megtérítenie a több százezer forintos perköltséget és a fellebbezési illetéket is. Magyarországon eddig nem sok példa volt arra, hogy egy ilyen súlyú ügyben ekkora összegű kártérítést ítéljenek meg egy bűncselekmény áldozatának.

„Nyolc és fél év után nem nekem kellett megint bizonygatni, hogy ez tényleg megtörtént velem. Nyolc és fél év után végre valaki leírta az igazságot” – így reagált a Telexnek Renner Erika, miután kedden megtudta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla a kártérítési ügyében jogerősen helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Vagyis

a lúgos támadás miatt elítélt Bene Krisztiánnak 15 napon belül 25 millió forint kártérítést kell fizetnie áldozatának.

Ezenkívül a jogerős büntetését töltő férfinak kell állnia a közel 500 ezer forintos perköltséget és a 2 millió forintos fellebbezési illetéket is.

Férfiak előtt kellett a megcsonkított nemi szervéről beszélni

Erika a sírástól sokáig alig tudott megszólalni, érezhetően kiszakadt belőle az elmúlt évek alatt felgyűlt feszültség. A nőt 2013-ban volt barátja, a Budai Irgalmasrendi Kórház akkori igazgatója támadta meg otthonában, és maró lúggal öntötte le Erika nemi szervét, valamint annak környékét.

Bene Krisztiánt jogerősen 11 év szabadságvesztésre ítélték, és bár a büntetőeljárásban az áldozatot többször is megvizsgálták, a kártérítési perben a bíró hét évvel a támadás után azt kérte Renner Erikától, hogy újra vesse alá magát nőgyógyászati és pszichológiai vizsgálatoknak.

Gál András ügyvéd és Renner Erika a Fővárosi Törvényszéken november 11-én, a kártérítési per elsőfokú tárgyalásán – Fotó: Bődey János / Telex
Gál András ügyvéd és Renner Erika a Fővárosi Törvényszéken november 11-én, a kártérítési per elsőfokú tárgyalásán – Fotó: Bődey János / Telex

Így 2020 nyarán a nőt pszichológus és pszichiáter szakértők személyesen vizsgálták meg újra, a szülész-nőgyógyász és a sebész, plasztikai sebész szakorvos pedig a korábbi leletekből, a sérülésekről készült fotók alapján dolgozott. Eszerint Erikánál többszöri műtéti beavatkozás és a további kezelések sem tudják visszaállítani a nemi szerv eredeti állapotát.

„Azok funkciója károsodott, a kielégítő nemi élet ebben a helyzetben pedig nem lehetséges.”

Az egyesített igazságügyi szakértői vélemény szerint a nő esetében a támadás után a természetes teherbe esés kizárható volt, „csak laparoszkópos úton történő tüszőleszívás és embriótranszfer segítségével eshetett volna teherbe”, és csak császármetszéssel szülhetett volna. Ez viszont a nő számára „nem jelentett reális alternatívát, és annak sikere is kétséges lett volna” – fogalmazott a szülész-nőgyógyász.

A sebész szakorvos szerint ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, sor kerülhetne-e újabb plasztikai műtétekre, személyesen kellett volna megvizsgálnia Erikát. Ugyanakkor hozzátette, még ha újra meg is lehetne operálni,

„annak kimenetele kétséges, és a nő szexuális élete további műtétek esetén is korlátozott, fájdalmas marad”.

Ebben a szakértői véleményben írtak arról is, hogy Renner Erika a támadást még mindig nem dolgozta fel, csupán megtanult azzal együtt élni. Az elmúlt években ráadásul újabb és újabb traumák érték. Azzal ugyanis, hogy az ügyészség először meg akarta szüntetni a nyomozást, valamint hogy az elhúzódó bírósági tárgyalások során

az áldozatnak főleg férfiak előtt kellett vizeletürítési, menstruációs problémáiról, nemi szervének állapotáról és megváltozott szexuális életéről beszélni, intézményi abúzus áldozata lett.

Soha nem lesz képes teljes értékű életet élni

Bene Krisztián a kártérítési ügyben, ami ellen csak lehetett, fellebbezett, mindenre beadványokkal reagált, volt, hogy életvezetési tanácsokat adott az áldozatnak, és egy olyan, két-háromezer forintért beszerezhető „szilikon női vizelési eszköz” leírását és fotóját csatolta, amely szerinte „teljes mértékben kiküszöböli” a nő vizeletürítési problémáját. A bíróság azonban az elsőfokú ítélet elleni fellebbezését is elutasította.

Bene Krisztián 2018-ban a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermében hallgatja a lúgos támadásként elhíresült bűnügyben hozott ítéletet – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Bene Krisztián 2018-ban a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermében hallgatja a lúgos támadásként elhíresült bűnügyben hozott ítéletet – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A jogerős ítélet indoklása szerint a férfi Renner Erikát „a nőiségében alázta meg, és fájdalmas sérüléseket okozott”, aminek következtében Erika „alapvető életfunkcióiban és mindennapos élettevékenységeiben” most is korlátozott.

„Soha nem lesz képes teljes értékű életet élni, pszichés állapotromlása olyan mértékű, ami további gyógyszeres és pszichoterápiás kezelését teszi szükségessé.”

Kiemelték azt is, hogy az elsőfokú bíróság helyesen utalt arra, hogy a pénzbeli kártérítés meghatározásakor a károsult egyedi körülményeit és az őt ért hátrányokat összességében kell figyelembe venni.

Bebiztosítva

Mivel az egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Bene Krisztián ki akarja játszani az utolsó, még a nevén szereplő nagy értékű vagyont, Renner Erika és ügyvédje úgynevezett biztosítási intézkedés iránti kérelmet nyújtott be a bíróságra. Autói után ugyanis Bene az egyik nagyobb értékű ingatlanjától is szabadult volna, vélhetően azért, ha sor kerülne arra, hogy áldozatának több millió forintos kártérítést kelljen fizetni, ne legyen elegendő fedezete.

A Fővárosi Törvényszék viszont elrendelte a „pénzkövetelés biztosítását”, az ügy pedig a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar Hivatalához került. A végrehajtók végül május 7-én leltárba vették és biztosították a férfi ingóságait, és a fővárostól néhány kilométerre található, több száz négyzetméteres ingatlanját. A lefoglalás után Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke a Telexnek azt mondta, hogy

„amennyiben jogerős ítélet születik, az eljárás egy úgynevezett kielégítési eljárásba fordul át, tehát a korábban biztosított dolgokat a végrehajtónak el kell kezdenie értékesíteni, ha és amennyiben nem fizetik ki a megítélt összeget”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!