A lúgos orvos az egész vagyonát kijátszotta volna, hogy megússza a kártérítést

2021. április 30. – 04:51

frissítve

A lúgos orvos az egész vagyonát kijátszotta volna, hogy megússza a kártérítést
Gál András ügyvéd és Renner Erika a Fővárosi Törvényszéken 2020. november 25-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

2016 óta folyamatosan és módszeresen szabadult meg a vagyonától a lúgos orvosként emlegetett volt kórházigazgató, vélhetően azért, ha sor kerülne arra, hogy áldozatának kártérítést kelljen fizetni, ne legyen elegendő fedezete.

Pedig arra, hogy Bene Krisztiánnak fizetnie kell, minden esély megvan. Csaknem négy év pereskedés után ugyanis a Fővárosi Törvényszék tavaly novemberben első fokon ítéletet hirdetett a lúgos orvos áldozatának kártérítési ügyében, és kimondta, hogy Bene Krisztiánnak 25 millió forint kártérítést kell fizetnie Renner Erikának, amiért megsértette a nő testi épségéhez és egészséghez fűződő jogát.

Bene Krisztián még 2013. március 12-én támadta meg volt barátnőjét, miután a nő pár hónappal korábban szakított vele. Renner Erikát megkötözte, elkábította és a maró lúgot locsolt a nő nemi szervére és annak környékére.

Az ítélet ellen a férfi fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik, de az április 8-ra kitűzött tárgyalást a benyújtott újabb indítványok és a járványhelyzet miatt is elnapolták. Eközben viszont Bene sem tétlenkedett:

tehermentesítette azt a Budapest-környéki családi házat, ami még a nevén szerepel, ezzel pedig megnyílt a lehetősége arra, hogy azt az utolsó nagyobb értékű ingatlant is kijátssza, amihez még részben köze van.

Az áldozatnak kell résen lenni

A lúgos orvos áldozata és jogi képviselője már többször jelezték a bíróságnak, hogy úgy látják, Bene a vagyona kimentésére törekszik. Nekik is kell résen lenni, a magyar jog szerint a bíróság a biztosítási intézkedést ugyanis csak kérelemre rendelheti el. Renner Erikáék először tavaly év elején nyújtottak be ideiglenes intézkedés iránti kérelmet, de a bíróság elutasította azt. Többek között azért döntöttek így, mert

„az ideiglenes intézkedés elrendeléséhez nem volt elegendő a felperesnek általánosságban arra hivatkozni, hogy tudomása szerint az alperes megkísérli elvonni a fedezetet a kártérítési követelés elől”.

– válaszolták a Telex kérdésére a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályán.

Azt is írták, hogy „az ideiglenes intézkedés elrendelésének célja nem a pénzbeli követelés biztosítása, hanem azonnali jogvédelem nyújtása valamely rendkívüli, azonnali beavatkozást igénylő helyzetben. Ezt megalapozó tényt azonban a felperes nem jelölt meg és nem is valószínűsített”.

A döntés ellen Renner Erikáék akkor végül nem fellebbeztek. „Aztán amikor tavaly meglett az elsőfokú ítélet, másnap újra beadtuk a biztosítási intézkedés iránti kérelmünket”, mondta a nő.

„Akkor azzal hívtak fel a bíróságról, hogy amennyiben nem vonjuk vissza a kérelmünket, akkor azt vissza fogják utasítani. Szerintük ugyanis az, hogy Bene a büntető eljárásban jogerősen megítélt 750 ezer forintot nem fizette meg, nem jelenti azt, hogy a polgári eljárásban a 25 milliót ne akarná kifizetni”

– állítja Renner Erika.

A nő és ügyvédje legutóbb múlt héten lépett. Akkor vált nyilvánvalóvá, hogy a Bene tulajdonába tartozó ingatlanról az összes terhet levetették, ezért újra benyújtották a biztosítási intézkedés iránti kérelmet, a bíróság pedig ezúttal elrendelte

„a pénzkövetelés biztosítását”.

Ennek köszönhetően Renner Erikának sokkal nagyobb esélye van arra, hogy a megítélt kártérítési összegből tényleg lásson is majd valamit.

Innentől az ügy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar Hivatalához kerül. Miután pedig az illetékes végrehajtó megkapja a végzést, és bejegyzi a biztosítás tényét, pórázon tarthatja az adóst. Vagyis „az alperesnek nem lesz lehetősége arra, hogy adott esetben értékesítse, esetleg elajándékozza az ingatlant”, mondta a Telexnek Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke.

Van segítség!

Ha szexuális erőszakot, bántalmazást követtek el önnel szemben, vagy zaklatták, hívja a NANE Egyesület bántalmazott nőknek szóló segélyvonalát a 06-80-505-101-ös telefonszámon. Az anonim módon, ingyenesen hívható szám hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra között, valamint szerdán 12 és 14 óra között elérhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!