Fekete-Győr András: Aki nem látja a magyar társadalom realitásait a Gyurcsány-jelenséggel kapcsolatban, az vak

2021. október 6. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

„Aki nem látja a magyar társadalom realitásait a Gyurcsány-jelenséggel kapcsolatban, az vak. Az emberek pedig nem vakok, ezt pontosan tudják”

– mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Hvg360-nak adott interjújában, amikor arról kérdezték, hogy a Momentum miért nem Dobrev Klárát támogatja az ellenzéki előválasztás második fordulójában.

Fekete-Győr elmondta, hogy az előválasztás első napjai után az volt a benyomásuk, hogy a DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára már az első fordulóban, 50 százalék fölötti eredménnyel megnyerheti az előválasztást. „Akkor én kimondtam azt, amit nemcsak az elemzők, a különböző pártok képviselői, hanem a választók is nagyon jól értenek és éreznek, hogy vele a legnehezebb az őszödi beszéd 15. évfordulóján választást nyerni Magyarországon” – mondta.

Emiatt a Momentum inkább Karácsony Gergelyt vagy Márki-Zay Pétert fogja támogatni az előválasztás második fordulójában. Ugyanakkor Fekete-Győr azt is hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy a Jobbikhoz hasonlóan ők is tartózkodni fognak ebben a kérdésben. „Erről a közösségünk megkérdezése után a párt elnöksége dönt majd” – mondta. Dobrev Klárát egyébként egy felkészült és alkalmas politikusnak tarja, akiről az Európai Parlamentből is jókat hall, bár az idegen nyelvi tudását azért nem misztifikálná túl.

Fekete-Győr András – Fotó: Bődey János / Telex
Fekete-Győr András – Fotó: Bődey János / Telex

Miután az előválasztás első fordulójában csupán 3,4 százalékot ért el, Fekete-Győr bizalmi szavazást kezdeményezett maga ellen, hogy maradjon-e a Momentum elnöke vagy sem. „Rosszul menedzseltük a várakozásokat, ennél jobb eredményt vártak a társaim, joggal. Ilyenkor pedig az ember felajánlja a lemondását, és nem elmenekül a felelősség elől” – mondta. A bizalmi szavazást pedig várhatóan még ezen a héten megtartják, Fekete-Győr úgy érzi, fifti-fifti az esélye, hogy megy vagy marad a párt élén.

A saját eredményéről azt mondta: „egy nyilvánvaló kudarc, amiből rengeteget lehet tanulni”. Elismerte, hogy a kampány során olyan hibákat követtek el, amelyektől kevésbé tűnt kormányzóképesnek. „Hiba volt, hogy bizonyos helyzetekben, például a miniszterelnök-jelölti tévévitákban egy komolyan vehető jelöltet láthattak bennem az emberek, az Instagram-oldalamat követők pedig az EFOTT-on bulizó srácot. A kettő között túl nagy a kontraszt” – mondta.

A Momentum legnagyobb előválasztási sikerének azt tartja, hogy „az ellenzék megújításának szükségességét leginkább szimbolizáló figurát sikerült Hadházy Ákossal közösen legyőznünk”.

„A Momentum elsőként állt ki az ózdi karlendítős jelölt mögül, Mihálik Edvinnel megverte a szegedi homofób jobbikos Tóth Pétert, beleállt az offshore-botrányba keveredett DK-s Ráczné Földi Judit ügyébe. Az ellenzék megújításáért a mi cselekvésünk következtében a momentumos választók tettek a legtöbbet”

– mondta Fekete-Győr, aki azt is elárulta, hogy a jövő tavaszi országgyűlési választás után egy 15-20 fős parlamenti frakcióval lennének elégedettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!