Kemény éjszakájuk lehetett a Fidesz propagandistáinak, gyorsan össze kellett gyurcsányozniuk minden győztes ellenzékit

2021. október 1. – 18:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök és péntek közötti késő éjszaka lezárult az ellenzéki előválasztás első fordulója, és pár órával később, péntek reggel kiderült: a Fidesz propagandistái nem lógatták a lábukat, szép sorban gyakorlatilag mind a 106 egyéni körzethez külön-külön legyártottak egy online hirdetést, ami pártállástól függetlenül megpróbálja alaposan összegyurcsányozni az előválasztás összes győztes jelöltjét.

Ez a Hajnal Miklós-os verzió – Forrás: Facebook
Ez a Hajnal Miklós-os verzió – Forrás: Facebook

Lényegében mindegyik hirdetés ugyanúgy néz ki. Minden képen az adott körzet győztes ellenzéki jelölje mellett ott virít Gyurcsány Ferenc, természetesen a jelöltnél valamivel nagyobb méretűre szerkesztve, hogy ezzel is sugallják a Fidesz legfőbb üzenetét: Gyurcsány a domináns, valójában minden ellenzékinek ő a főnöke. És erre a szöveg is ráerősít: „Kiderült: az Ön körzetében Gyurcsány Ferenc embere lett a baloldal jelöltje a 2022-es választásokra. Nincs két baloldal.”

A hirdetés finanszírozója az Aktuális.hu-t és az Aktuális nevű Facebook-oldalt üzemeltető Aktuális Média, ami egy aránylag új, néhány hónapja indult fideszes propagandaoldal. Eddig 13 ezer követőt sikerült szerezniük, és pénzt is költenek hirdetésekre. Hogy kinek a pénzét, az jó kérdés, az oldal arca mindenesetre az a Filep Dávid, aki egyébként A Kopasz oszt néven, és a Megafon támogatásával futtat kormánybarát propagandaoldalt. Időnként szoktunk róluk írni a politikusok és csatolt részeik közösségi médiás jelenlétével foglalkozó Lájkbajnokság nevű sorozatunkban is.

A képek forrása: Facebook A képek forrása: Facebook
A képek forrása: Facebook

A Fidesz kommunikációs szinten azt a választ adta az ellenzéki előválasztásra, hogy az egész „egy Gyurcsány-show”, „úgyis Gyurcsány nevet a végén”, csak „színjáték”, „alkalmatlanok” stb.

A kormánypárttól egyébként teljesen távol áll az előválasztási kultúra. Ott Orbán Viktor dönt arról, ki indulhat, és ki nem, és ezt olyannyira demonstrálják is, hogy a jelöltek mindig Orbán házába vagy irodájába zarándokolnak el erről egyeztetni. A Fidesz nem adott választ arra se a saját tagjainak se a szimpatizánsainak, miért helyes ez az eljárás. Emellett a kormánypárt és a kormányközeli média – sőt, lényegében a közmédia is – elhallgatással tudott csak reagálni arra, hogy a napokban miért álltak sorban százezrek az utcán az előválasztási sátraknál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!