Kikapott a 2018-ban a Fideszt legyőző Molnár Gyula Budafok-Tétényben

2021. október 1. – 01:06

Másolás

Vágólapra másolva

A szocialistaként induló, de a kampányt végül a DK jelöltjeként befejező Molnár Gyula 49,68 százalékkal alulmaradt a Budafokot és a XI. kerület jelentős részét felölelő 18. budapesti egyéni választókerületben Tóth Endrével szemben. A győztes budafok-tétényi önkormányzati képviselő, a Momentum oktatáspolitikusa és egyben elnökségi tagja, akit saját pártján kívül a Jobbik és a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogatott, és a Momentum frakciójába ülne be.

A választókerületben 2018-ban a szocialista Molnár Gyula ellenzéki koordináció nélkül is 800 szavazattal győzte le a Fidesz (akkor még) meghatározó külpolitikusát, Németh Zsoltot, így a választókerületet a 2022-ben az ellenzék által nyerhető körzetek közé szokás sorolni – ami nyilván növelte az előválasztás tétjét is.

Molnár Gyula és Tóth Endre az előválasztási kampány lezárultakor Budafokon – Fotó: Tóth Endre / Facebook
Molnár Gyula és Tóth Endre az előválasztási kampány lezárultakor Budafokon – Fotó: Tóth Endre / Facebook

Molnár a győzelmet még pártelnökként hozta, a de a választás után pártja gyenge országos eredménye miatt lemondott, idén nyáron pedig már az MSZP is kizárta. A még szocialista szinten is szövevényes ügy lényege, hogy Dobrev Klára bejelentette, hogy a DK-s Bollók Istvánné visszaléptetése fejében ha 2022-ben Molnár bekerül a parlamentbe, a két párt megállapodása alapján a DK frakciójába ülne be. Azonban Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke erre azt mondta, hogy nem az MSZP, hanem – az egyébként a nyilvánosság előtt berzenkedő – Molnár Gyula döntött úgy, hogy a DK jelöltje lesz, és bejutás esetén a DK frakciójába fog beülni, a párt pedig előbb felfüggesztette volt elnöke tagságát, majd kizárta a pártból.

A konfliktus miatt sem lehetett előre odaadni Molnárnak a győzelmet. Egy tavaszi felmérés szerint a momentumos Tóth Endre még három százalékponttal megelőzte őt, ezt a hátrányt akarták az előválasztást megelőző nagy alkudozás során létrejött megállapodással 15 százalékra mért Bollók Istvánné visszaléptetésével magabiztos előnnyé változtatni. Molnár kizárásával azonban pont az MSZP-s támogatás szűnt meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!