Iránytű Intézet: A momentumos Tóth vezet a szocialista Molnár Gyula előtt az ellenzéki versenyben Dél-Budán

2021. május 14. – 19:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szoros versenyt mér egy friss közvélemény-kutatás a dél-budai választókerületben: az Iránytű Intézet felmérése szerint a momentumos Tóth Endre hibahatáron belül vezet az MSZP volt elnöke, Molnár Gyula előtt.

A Jobbik-közelinek számító Iránytű Intézet a budapesti 18. választókerület várható ellenzéki képviselőjelöltjeinek támogatását mérte fel a helyi közvélemény-kutatásában. Ez a dél-budai EVK, Budafokkal és a XI. kerület jelentős részével, ahol 2018-ban a szocialista Molnár 800 szavazattal győzte le a Fidesz külpolitikusát, Németh Zsoltot. Molnár ezt még pártelnökként abszolválta, a posztjáról éppen a választás után mondott le pártja gyenge országos eredménye miatt.

Molnár, aki korábban nyolc évig a XI. kerület polgármestere is volt, 2022-ben újra indulni kíván, az ellenzéki előválasztáson az MSZP–Párbeszéd jelöltje lesz. A dél-budai választókerületben a DK-s Bollók Istvánné és a momentumos Tóth Endre lesz várhatóan a riválisa az előválasztáson. Az Iránytű most az ő támogatottságukat mérte. Mint a kutatást ismertető Magyar Hang cikkéből kiderül, összesen 1350 embert kérdeztek meg, de a most publikált adatok csak a 650 kormányváltást akaró válaszadóra vonatkoznak, a mérés hibahatára ±4 százalék.

Az intézet felmérése szerint a DK-s jelölt a harmadik helyen le van maradva a másik két jelölt mögött: Bollók Istvánnét jelenleg az ellenzéki szavazók 15 százaléka támogatja. Az élen viszont szoros a versenyt: a momentumos Tóth Endrére 32 százalék szavazna, Molnárra pedig 29 százalék. A kormányváltást kívánó szavazók 24 százaléka most még nem tudja, hogy kit támogatna, vagy nem válaszolt a kérdésre. Molnár és Tóth mért támogatottsága hibahatáron belüli.

Az Iránytű Intézet felmérte most ebben a választókerületben a pártpreferenciákat is: a pártot választani tudók 45 százaléka a Fideszre; 14 százaléka a Momentumra; 13 százaléka a DK-ra; 8 százaléka a Jobbikra szavazna. Szintén 8 százalékot kapna a Kétfarkú Kutyapárt, míg az MSZP–Párbeszéd csak ötöt. A Mi Hazánk és az LMP 2-2 százalékon áll Dél-Budán.

A hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) a héten véglegesítette a megállapodását az előválasztásról. A 106 egyéni választókerületben szeptember 18. és 26. között tartják meg az egyfordulós előválasztást, a várható politikai folyamatokról itt olvashatják elemzésünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!