Karácsony és Dobrev is gratulált a német szocdemeknek a választási győzelemhez

2021. szeptember 27. – 15:00

Karácsony és Dobrev is gratulált a német szocdemeknek a választási győzelemhez
Karácsony Gergely közös fotója Olaf Scholz-cal, az SPD kancellárjelöltjével – Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Több magyar politikus is reagált a vasárnap esti németországi választások eredményére. A voksolást szoros versenyben, de a Szociáldemokrata Párt (SPD) nyerte meg, Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniója (CDU) pedig történelmi mélypontra süllyedt. Az eredményekről ebben a cikkünkben számoltunk be, a német belpolitika várható fejleményeit pedig itt elemeztük bővebben.

Nem meglepő módon szinte csak az ellenzék szereplői szólaltak meg a témában a hazai politikusok közül, köztük egyik elsőként Karácsony Gergely. A budapesti főpolgármester a vasárnap esti exit poll adatok közzététele után arról írt Facebookon, hogy „aligha van az európai politikában még egy ilyen fontos és távlati következményekkel járó parlamenti választás, mint a német”. Korábban személyesen is találkozott Karácsony a választásokon győztes SPD kancellárjelöltjével, akiről azt írta:

„Megtiszteltetés volt hallani, hogy a kancellárjelöltek egyik vitájában Olaf Scholz szóba hozta a nevemet, mondván, Orbán ellenében ilyen politikusokat kell támogatnia az Európai Uniónak.”

Az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje szerint példa lehet a német választások eredménye a magyar politika számára. Szintén a német szocdemeknek gratulált Dobrev Klára Facebookon: a DK miniszterelnök-jelöltje abban bízik, hogy „az európai értékekért az eddiginél erőteljesebben kiálló kormány fogja vezetni Németországot”, mert ez Magyarország érdeke is.

„Kösse fel a gatyáját Orbán Viktor, mert az európai politika változik” – mondta hétfői videóüzenetében Ujhelyi István szocialista EP-képviselő – „Lehet, hogy Merkel sokáig megvédte az orbáni politikát és szemet hunyt a német érdekek miatt, de Scholz győzelmével ez változik és az illiberális kormányok nem kapnak több menedéket a német tőke irányából!”

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője a szocdemek győzelme mellett kiemelte azt is, hogy várhatóan a Zöldek és a liberális FDP dönthetik el, hogy ki vezesse a következő berlini kormányt:

„Ez azt is jelenti, hogy a Momentum szövetséges pártja, az FDP és a globális felmelegedés elleni harc legfontosabb szószólói meghatározzák majd a német politikát, ami nagyon jó hír.”

Szintén a zöld-liberális tandem fontosságát hangsúlyozta Facebook-posztjában Brenner Koloman, a Jobbik képviselője: szerinte minden európai demokrácia alappillére „a párbeszéd és a megegyezés képességének fontossága”, amit Magyarországon a hatpárti ellenzéki koalíció képvisel.

A magyar kormánypártok politikusai közül egyedül a KDNP-s Hölvényi György szólalt meg: „Nem annyira lengett ki az inga, mint ahogy azt szerették volna, de egyfajta üzenet még a Pannon tájra is eljut: bár a kereszténydemokráciának nagy tartalékai vannak, azt is el lehet használni, koptatni” – írta az európai parlamenti képviselő, aki fideszes társaival ellentétben még mindig az Európai Néppárt frakcióját erősíti.

Téma volt a német választások eredménye az Országgyűlés hétfői ülésén is: Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint „jön az európai zöld fordulat”, amit itthon Karácsony Gergely miniszterelnöksége hajthat végre. Erre a KDNP-s Rétvári Bence úgy reagált, hogy az ellenzék „külföldről akarja megnyerni a választást”, és „tűkön ülve várják, hogy Joe Bidentől kezdve az új német kancellárig segítsék vissza a hatalomba az ellenzéket, az élén Gyurcsány Ferenccel”.

Arról, hogy mi várható a magyar-német kapcsolatokban Angela Merkel távozása után, és miért imádkozott Orbán Viktor a 16 évig kormányzó kancellárért, ebben a Komplexünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!