Készül a Velencei-tó részleges vízpótlása, de nem ez menti meg a tavat

2021. szeptember 24. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

Elkezdődött a Velencei-tó vízpótlásának előkészülete, az első lépcsőben a Zámolyi-víztározó vizét átengedik a Pátkai-víztározóba, hogy aztán a horgászszövetség (MOHOSZ) lehalássza a zámolyit – tudta meg a HVG Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől.

A tervek szerint október alatt összesen nagyjából másfél millió köbméter vizet engednek át a Pátkai-víztározóba, hogy közben a Magyar Országos Horgász Szövetség lehalássza a Zámolyi-víztározót. Hogy ezek után magába a Velencei-tóba mennyi víz kerülhet, és mikor, azt nem tudni. Siklós szerint az egész egy hosszú folyamat, amire hatással van az időjárás, a várható csapadék mennyisége, illetve az is, hogy a hideg idő beköszöntével mennyire javul a tározókban a vízminőség.

Ezeket a tározókat eredetileg pont a tó vizének pótlására létesítették az 1970-es években, amikor a Velencei-tavat üdülőtóvá alakították át, de azóta elindult a halgazdálkodás is, ami rontott a víz minőségén, írja a lap.

A vízpótlásra azért van szükség, mert a Velencei-tó vízszintje a nyáron kritikus szintre süllyedt, eközben lecsökkent a víz oxigéntartalma is, ami tömeges halpusztuláshoz vezetett – ennek okairól ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. Mivel egyes becslések szerint két év alatt a tó vizének 44 százaléka is eltűnhetett, így komplex megoldásra lehet szükség. Ennek ára több tízmilliárd forint, Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint akár 40 milliárd is lehet, amire a kormány szerint egyébként nincs pénz, ugyanakkor a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiára pont hasonló összeget, 43 milliárd forintot szánnak.

A két tározó vizének átirányítása egyébként nem a végső megoldás, egymillió köbméter víz ugyanis csak négy centiméterrel emeli meg a mostani 70 centiméteres vízszintet, ami amúgy 7 centivel haladja meg a valaha mért legalacsonyabb vízállást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!