Civilek palackból öntöttek vizet a Velencei-tóba, két év alatt eltűnt a tó vizének majdnem fele

2021. augusztus 1. – 00:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Civilek palackokból öntöttek vizet a Velencei-tóba, hogy felhívják a figyelmet a vízpótlás szükségességére, nagyon súlyos ugyanis a helyzet, két év alatt eltűnt a tó vizének 44 százaléka.

A Népszava cikke szerint a Civilek a Velencei-tóért szimpatizánsai mintegy százan jelentek meg szombaton a LÉGYOTT fantázianevű megmozduláson, hogy vizes palackjaik tartalmát a tóba öntsék.

Vas Péter, a figyelemfelkeltő akció szervezője a lapnak elmondta: éppen egy évvel ezelőtt a Velencei-tó állapotának megőrzése érdekében egy 10 pontból álló petícióhoz mintegy ötezer aláírást gyűjtöttek. Az évfordulóhoz kapcsolódóan és a tó körül kialakult problémák miatt most újból megmozdulást szervezett a csoport. Vas arról is beszélt, hogy a vízügyi igazgatóság hivatalos adatai szerint rengeteg víz hiányzik a tóból, a politikusok mégsem csinálnak semmit, pedig fontos lenne, hogy intézkedjenek.

Július elején egyébként bejelentették, hogy hamarosan elindul a vízpótlás, ami nem szokatlan, ezúttal azonban nem a zámolyi vagy a pátkai víztározóból érkezik az utánpótlás, hanem a kincsesbányai vízbázisból. A kincsesbányai karsztvíz Székesfehérvár vízellátásában is fontos szerepet játszik, így csak ennek szem előtt tartásával kerülhet víz a tóba.

Néhány hete a Válaszonline járta körbe nagyon alaposan a témát, a cikkből kiderül, hogy

két év alatt a víz 44 százaléka eltűnt a Velencei-tóból.

A Válasz cikke szerint a nyár eleji halpusztulás csak látványos tünete egy sokkal súlyosabb problémának. A felmelegedés tönkreteszi a tavat, amit hosszú idő óta példátlan vízhiány sújt, de a hiányzó csapadék pótlására nincs gyors és egyszerű megoldás. A rossz hangulatot fokozza, hogy Gárdonyban az önkormányzat mintha hadat üzent volna a szabadstrandoknak, a tó körül egyre több a kerítéssel elzárt partszakasz, és Agárdon partfal-rekonstrukció címen betonfallal vágták el a partot a víztől. Egy éppen kiszáradó tó mellett elég nehéz azonosulni azzal az érvvel, hogy ez a hullámzástól véd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!