43 milliárd forintból épít kajak-kenu akadémiát a WHB a Velencei-tónál

2021. szeptember 20. – 12:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A West Hungária Bau (WHB) építheti és tervezheti a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiát a Velencei-tónál – derült ki a közbeszerzési adatbázisban megjelent hirdetményből, amelyet az Átlátszó szemlézett. A beruházás több mint 43 milliárd forintba kerül.

A munka eredetileg becsült értéke 43 milliárd 465 millió forint volt, a Paár Attila (Tiborcz István volt üzlettársa) érdekeltségébe tartozó WHB 43 milliárd 415 milliós ajánlatot adva lett a befutó. Az akadémia főépülete 19 ezer négyzetméter nettó alapterületű lesz rengeteg funkcióval: több nagy méretű medence, wellnessrészleg, konditermek, futópálya, műfüves focipálya, kézilabdapálya, 66 szobás kollégium.

A sportközpont eredetileg Budapesten a Hajógyári-szigeten épült volna meg, a mobilgáttal együtt, de 2020 őszén derült ki, hogy nem épül meg a mobilgát, ugyanis a főváros és a helyi önkormányzat sem akarta védmű miatt beáldozni a fákat.

Miközben erre a beruházásra elmegy 43 milliárd forint, a Velencei-tó vízpótlására nem bocsátják rendelkezésre ugyanezt az összeget, amelyből szakértői becslések alapján meg lehetne menteni a vészesen apadó tavat. A vízhiány idén már komoly gondokat okozott a tónál, rengeteg hal pusztult el oxigénhiány miatt.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom