Karácsony: Ne várjátok, hogy börtönt ígérjek konkrét politikusokra

2021. szeptember 17. – 22:40

Karácsony: Ne várjátok, hogy börtönt ígérjek konkrét politikusokra
Karácsony Gergely 2021. szeptember 17-én a Madách téren tart kampányzárót az előválasztás előestéjén – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nappal az előválasztás első fordulója előtt Karácsony Gergely a Madách téren szónokolt arról, hogy ő lenne a közös nevező. A kampányzáró eseményen ott volt Hajós András is, aki saját bevallása szerint mókázni érkezett, és rögtönzött dalírással kampányolt a főpolgármester mellett.

„Kormányváltás, rendszerváltás és jó kormányzás” – ezt a három dolgot tűzte ki céljául Karácsony Gergely a szombati előválasztás kezdete előtt a Madách téren megtartott kampányzáró beszédében. Budapest főpolgármestere, aki az MSZP, a Párbeszéd és az LMP támogatásával lenne miniszterelnök, szolgálati közleményként a beszéde közepén azt is bejelentette, hogy holnaptól újra lehet közlekedni a Blaha Lujza téren, mert „határidő előtt átadjuk a beruházást”.

A demokrácia ünnepeként hirdették meg az eseményt, amelynek ötórai kezdetére nagyjából félig telt meg a Madách tér a szemerkélő esőben. „Te kajak Karácsonyra fogsz szavazni?” – kérdezte mellettem egy egyetemistának tűnő lány a barátnőjét a gyülekezés során, majd velem együtt lepődött meg, amikor azt a választ kapta, hogy „vagy rá, vagy a Márki-Zayra, még nem döntöttem el”.

Mivel egyetlen beszéd nem lehet elég hosszú ahhoz, hogy kitegyen egy önálló eseményt, Karácsony előtt többen is színpadra léptek, először a Jámbor Andrást képviselőnek jelölő Szikra Mozgalom két elnökségi tagja mondott beszédet. Sudár Orsolya szerint a Szikra azért támogatja a Karácsony által indított 99 mozgalmat, mert az elmúlt harminc év politizálása miatt ábrándultak ki az emberek a politikából. Az életükről, környezetükről és jövőjükről való döntés jogát pedig kiráncigálták a kezükből. Csepregi Dávid ehhez hozzátette, hogy a jövőt a politikai közösségépítésben látják.

„A Fideszt legyőzni csak úgy lehet, ha a politikánk középpontjába a méltóságteljes életet, a szolidaritást és a közösségi gondoskodást tesszük. Mit akarunk? Lakhatást, bérlakást, szabad oktatást, szabad sajtót, a rabszolgatörvény eltörlését, zöld politikát és a klímakatasztrófa megakadályozását.”

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Szikra vezetői szerint nincs még négy éve Magyarországnak a Fideszre, de nem elég csak azt kimondani, hogy elegünk van, és a Fidesz leváltása is csak az első lépése a változásnak. Karácsonyt már a főpolgármesteri pozícióért folytatott kampányában is támogatták, azért, mert szerintük ő az, aki tesz is a „demokratikus, igazságos és zöld, gondoskodó Magyarország jövőjéért” – mondták, majd azzal búcsúztak a közönségtől, hogy az előválasztáson szavazzanak Karácsony Gergelyre.

„Ne idegesítsetek itt azzal, hogy beszédet kelljen mondanom, mókázni jöttem”

– így indított az egyik előre beígért sztárvendég, Hajós András, aki azt mondta, néhány éve tartott már beszédet Karácsony Gergely mellett. Most inkább egy óvodásokkal is játszható játékra hívta az embereket. Ez egy 20 perces közös dalírás volt, a zenész a színpadon gitárral a kezében várta, hogy a közönség soraiból bekiabáljanak különböző szavakat, amiket aztán rögtönzött dalszövegként ráénekelt valamilyen dallamra.

„Minek lopkodtatok annyit” – énekelte Hajós azt mondva, hogy magától ezzel kezdené a dalt, ezután azt kérdezte a közönségtől, hogy milyen országot szeretnének. Erre el is kezdtek érkezni a bekiabálások sorba:

  • esélyegyenlőség,
  • szabad emberek,
  • zöldebb ország,
  • szolidaritás,
  • gyűlöletmentes.

Ezeket szép sorban meg is énekelte a zenész, de amikor egy hangos „kokain” érkezett javaslatként, azt inkább nem komponálta bele a dalba. Az nem egészen volt világos, hogy az utóbbi időben elburjánzott kampánydalok (itt, itt és itt) sorába illeszkedne-e, vagy csak csoportos gőzkieresztésre szolgál, de Hajós már a folyamat elején leszögezte, hogy a dal nem lesz jó. Ebben igaza is lett. Szerencsére a zenész a rögtönzött csoportos dalírás végén azt is megígérte, hogy ezt a szerzeményt nem adják ki. Azzal köszönt el, hogy legyen egy jobb ország, ahol az ilyen kívánságokat nem kell viccesen sem ordítani, mert természetesek.

A mókázó Hajós András Karácsony Madách téri kampányeseményén – Fotó: Huszti István / Telex
A mókázó Hajós András Karácsony Madách téri kampányeseményén – Fotó: Huszti István / Telex

Hajós után még levetítettek egy road movie-t a kampányoló Karácsonyról, aztán szót kapott Varsó főpolgármestere. Rafał Trzaskowski angolul és lengyelül beszélt, ezt amellett, hogy nem tud magyarul, azzal indokolta, hogy szeretné, ha a hazájában és egész Európában meghallanák az üzentét. Trzaskowski amellett, hogy saját maga és lengyel párja mellett is kampányolt kicsit, arról beszélt, hogy Morawiecki nem egyenlő Lengyelországgal, és Orbán sem egyenlő Magyarországgal. Bár Karácsony Gergely nevének kiejtésével erősen meggyűlt a baja, kijelentette, hogy ő fogja megnyerni a következő választást Magyarországon.

Ennyi felvezetés elég volt ahhoz, hogy mire valamivel hat előtt Karácsony Gergely beszédére került a sor, a Madách tér szellősen megteljen, a főpolgármester pedig azzal nyitott, hogy a szimbolikus helyszínválasztásra hívta fel a figyelmet:

„Talán emlékeztek rá, nagyjából két pont évvel ezelőtt, nagyjából pont ugyanitt voltunk. Akkor azt ígértem nektek, hogy visszavesszük a nemzet fővárosát a Fidesztől. Akkor azt ígértem nektek, hogy Budapest elindítja a változást az országban.”

Majd azzal folytatta, hogy ezt az ígéretet szerinte be is teljesítette a támogatóival együtt, és a saját főpolgármesterré választására utalva azt mondta, „két évvel ezelőtt az eddigi legnagyobb csapást mértük Orbán Viktor rendszerére”. Karácsony szerint ugyanakkor nem elég, ha vannak szabad szigetek, az egész országnak szabaddá kell válnia.

A szombat az MSZP–Párbeszéd–LMP miniszterelnök-jelöltje számára két okból is fontos lesz, egyrészt mert a felesége akkor ünnepli a szülinapját, másrészt azért, mert „bár 11 éve törölték az alkotmányunkból és az életünkből is a köztársaságot”, az ellenzéki előválasztás most történelmet ír. Karácsony olvasatában az előttünk álló választás végre nem a demokrácia kicsúfolása, hanem annak ünnepe lesz.

„Holnaptól egy olyan fordulat következik, amikor az embereknek visszaadjuk a döntés jogát a saját sorsukról és a saját hazájuk sorsa felett”

– mondta Karácsony, aki amellett, hogy ismertette a céljait, arról is beszélt, hogy kemény küzdelemben hozna békét Magyarországnak, ehhez pedig közös nevezőt kell találni az elszámoltatás jogos indulata és a jogállamiság között.

Rafał Trzaskowski, Varsó polgármestere szerint Karácsony Gergely lesz Magyarország következő miniszterelnöke – Fotó: Huszti István / Telex
Rafał Trzaskowski, Varsó polgármestere szerint Karácsony Gergely lesz Magyarország következő miniszterelnöke – Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Ne várjátok tőlem, hogy börtönt ígérjek konkrét politikusokra, mert ezzel azt mondanám, hogy engem nem érdekel a jogállam, és azt üzenném, hogy felette állok az igazságszolgáltatásnak. De kőkemények leszünk az elszámoltatáskor.”

Karácsony szerint az ellenzék pontosan tudja, hogy melyik pénzcsapokat kell elzárni ahhoz, hogy kártyavárként omoljon össze a jelenlegi rendszer. „Nem tudom, hogy föltűnt-e, de amióta főpolgármester vagyok, Mészáros Lőrinc még nem nyert közbeszerzés Budapesten” – kacsintott ki a közönségére.

A főpolgármester elmondta, a múlt heti miniszterelnök-jelölti vitán szerinte öt igazi hazafi vett részt, akik nem akarták legyőzni egymást, és közösen legyőzték Orbán Viktor szellemét.

„Volt közöttünk olyan, akit az egész országban ismernek. Volt közöttünk olyan, aki népszerű az ellenzéki, de még a bizonytalan szavazók között is. Volt közöttünk olyan, akinek van kellő tapasztalata. Volt közöttünk olyan, aki meg akarja újítani a politikát. És voltunk ketten, akik már nyertünk választást Orbán Viktor rendszerében”

– mondta a főpolgármester, aki végül azzal érvelt saját maga mellett, hogy az öt jelölt közül ő az egyetlen, aki ezt az öt értéket egyszerre tudja képviselni, aki az öt különböző színt közös nevezőre tudja hozni.

„Az én hivatásom, hogy közös nevezővé váljak. Én abban hiszek, hogy a hatalom emberei helyett jöjjön az emberek hatalma. Én azért fogok dolgozni, hogy Magyarország fellélegezzen, megnyugodjon és mindannyiunk közös otthona legyen”

– zárta a főpolgármester a beszédét. Az összegyűlt tömeg javarésze az ezt követő dobos produkció alatt már hazaindult, de a türelmesebbek közé még kisétált Karácsony, és igazi kampányoló politikusként nemcsak mosolyogva válaszolgatott mindenféle felvetésre, de fotózkodott is a rajongóival. Az is kiderült, hogy nem bánja, ha a hosszú karjára az emberek szelfibotként tekintenek, fotók jelentős részéhez ugyanis az ő kezébe adták a telefonokat.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Telex munkatársai egy-egy napot eltöltöttek az előválasztás összes miniszterelnök-jelöltjével, a Karácsony Gergelyről készült videónak itt lehet megtekinteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!